Balsai-jelentés: átadták a dokumentumot a legfőbb ügyésznek

Átadta a 2006. őszi rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízotti jelentést csütörtökön a Legfőbb Ügyészségnek Lukács Tamás, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának KDNP-s és Kocsis Máté, a rendészeti bizottság fideszes elnöke.

A Legfőbb Ügyészség előtt tartott sajtótájékoztatón Lukács Tamás felidézte: egy évvel ezelőtt Gulyás Gergely, a 2006-os jogsértéseket is vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke büntetőfeljelentést tett a 2006-os őszi események ügyében. Azt nem tudni, hogy az egyéves nyomozati anyagban milyen tények szerepelnek, "nem is kell tudnunk", sőt a nyomozás érdekeire való tekintettel nem is valószínű, hogy ez a nyilvánosságra tartozik, ám a Balsai-jelentésben lehetnek olyan tények, amelyek - összevetve azokat az eddigi adatokkal - segíthetik, kiegészíthetik a nyomozóhatóság munkáját - mondta, hozzátéve, ezért döntött úgy szerdai ülésén az emberi jogi bizottság, hogy megküldi a jelentést Polt Péter legfőbb ügyésznek és minden olyan ügyészségnek, ahol tudomásuk szerint nyomozati cselekményt folytatnak az ügyben.

A kereszténydemokrata képviselőcsoport frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta, a politika és egy parlamenti bizottság "nem szabad, hogy bármilyen módon a tisztességes eljárást befolyásolja". A jogi tények megállapítása a nyomozóhatóság feladata - fűzte hozzá. Véleménye szerint ahhoz, hogy a rendőrség visszaszerezze a presztízsét, a tartását, "ezekre az ügyekre korrekten, tisztességesen pontot kell tenni mindenkinek a saját illetékességi területén". A Balsai István jegyezte jelentést Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője vette át a kormánypárti politikusoktól.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága szerdai ülésén általános vitára alkalmasnak találta a Balsai-jelentést, és határozott arról is, hogy a jelentést megküldi az ügyészségnek. A 2006. őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott jelentésének parlament előtti megvitatását a testület tizenöt igen, négy nem és egy tartózkodó szavazat mellett támogatta. Nemmel voksoltak a szocialisták és a bizottság LMP-s alelnöke; a testület egyik jobbikos tagja, Zagyva György Gyula tartózkodott.

Múlt hétfőn vált nyilvánossá az időközben alkotmánybíróvá választott korábbi fideszes politikus, miniszterelnöki megbízott, Balsai István jelentése, amelyben szükségszerűnek ítéli az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc politikai és jogi felelősségének vizsgálatát, és úgy ítéli meg, hogy a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.