Baloldaliak tiltakoznak Szíria bombázása ellen

Szíria tervezett bombázása miatt adott ki tiltakozó nyilatkozatot mintegy 30 magyar baloldali, akik azt követelik: a magyar kormány határolódjon el az akciótól.

"Alulírott magyarországi baloldaliak ezúton is tiltakozunk amiatt, hogy a második világháború kitörésének gyászos évfordulóján az Amerikai Egyesült Államok bombázni készül Szíriát" - olvasható a Munkások Újsága honlapján megjelent felhívásban, amelyet mintegy 30 baloldali, köztük Tamás Gáspár Miklós írt alá. Az aláírók egyúttal követelik, hogy Magyarország kormánya határolódjon el ettől az akciótól, nyilvánítsa ki, hogy abban mi részt nem vállalunk. Egyértelmű állásfoglalást kérnek továbbá az ügy kapcsán a demokratikus ellenzék pártjaitól is.

Úgy fogalmaztak: rettenetes lehet a helyzet ott, ahol már a védekezésre képtelen gyermekeket is elpusztítják, a bombázások miatt viszont további civilek fognak elpusztulni Szíriában, az ott élők még többet fognak szenvedni. Az aláírók szerint a bombázások ráadásul éppen "azt az al-Káidát juttathatják hatalomra, amely ellen a Nyugat állítólag küzd". Leszögezték: nem Basár al-Asszad, hanem szíriai emberek oldalán állnak.

"Nincs olyan ország a világon, ahol többségben lennének a tervezett katonai akció támogatói. Ez az Amerikai Egyesült Államokra és Franciaországra is igaz. Az USA az elmúlt évtizedekben oly gyakran és oly eredménytelenül avatkozott be a hasonló konfliktusokba, hogy a fizetett optimistákon kívül már senki sincs, aki elhinné, hogy a bombázás megold bármit is." - fogalmaznak a baloldali aláírók, majd rámutatnak: azt se tudni biztosan, hogy kik hajtották végre a gáztámadást. Mindezek miatt szerintük "nagy az esélye, hogy újabb, az irakihoz hasonló, hazugságokra hivatkozó katonai fellépésre kerül sor a térségben".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.