Göncz a Jobbikról és a Fideszről: 'bűnös, aki együttműködik a gyűlöletkeltőkkel'

Ötpontos baloldali minimumot hirdet az MSZP - jelentette be Lendvai Ildikó pártelnök. Szili Katalin szerint a válságot párbeszéddel és reménnyel lehet legyőzni. A szocialisták kezdeményezik, hogy az EP képviselők évente kétszer adjanak számot a munkájukról, Göncz Kinga a Jobbikra és a Fideszre utalva úgy fogalmazott: bűnösek, akik együttműködnek a gyűlöletkeltőkkel.

Lendvai Ildikó szerint meg kell hirdetni egy baloldali minimumot, amihez erejük maximumára lesz szükség, és amiért érdemes volt vállalni a válságkezelés nehéz folyamatát.

Az MSZP frakcióvezetője a párt majálisán pénteken öt pontot sorolt a baloldali minimum körébe: a munkahelyek védelmét, illetve a legális munka ösztönzését; a szociális kríziskezelő programot; a válság elleni védekezés terheinek arányos elosztását; a szolidáris szociális és nyugdíjrendszert; a világi-, állami oktatás rendszerinek fenntartását, akár takarékosabb működtetés árán is; végül azt: nem szabad, hogy a válság a vétlenekből bűnbakot csináljon, és meg kell akadályozni, hogy bárki féljen a származása vagy a nézete miatt.

A pártelnök szerint a nyugdíjazásnál előnyösen meg kellene különböztetni a hosszú munkaviszonyt és a továbbdolgozást. Hozzáfűzte: a válságban sem engedhetnek utat a tömeges és visszafordíthatatlan leszakadásnak, ezért kezdeményeznek szociális kríziskezelő programot, hogy a munkájukat vesztettek, a lakáshitelüket, rezsijüket fizetni nem tudók ne veszítsék el otthonukat és családjukat.

Közpénzből támogatott cégnél ne legyen prémium

Kezdeményezik, hogy az állam példáját kövessék a piac szereplői is. Kifejtette: ha egy vállalkozás közpénzből támogatást kap a túléléshez, tulajdonosai ne vegyenek ki osztalékot, vezetői ne vegyenek fel prémiumot. Ha kénytelenek dolgozóik bérét korlátozni, tegyék ugyanezt, ugyanilyen arányban saját vezetői jövedelmükkel is - mondta.

Lendvai Ildikó szerint nem tűrhetik, hogy a válság a vétlenekből bűnbakot csináljon, hogy bárkinek félnie kelljen, hogy szégyellnie kelljen baloldaliságát, mert "a baloldal a demokrácia oldalán van". Szavai szerint a baloldal dolga az is, hogy újraépítse a válság utáni világot, a szociális és szolidáris Európát és Magyarországot, ha kell változtatásokkal, fent kell tartani a közösségi intézményeket.

Szili: 'párbeszéddel tudjuk erőssé tenni magunkat'

Szili Katalin szerint a válság leküzdéséhez különösen fontos a párbeszéd, az egymásért való küzdelem és az, hogy reményt adjunk az embereknek. Az Országgyűlés elnöke, Pécs szocialista polgármesterjelöltje erről az MSZP majálisán beszélt a baranyai megyeszékhelyen pénteken. "Legyen párbeszéd, egymásért való küzdelem és adjunk reményt a közösségeknek, mert csak így tudjuk magunkat erőssé tenni abban a viharban, amelyet a gazdasági és bizalmi válság teremtett" - fogalmazott a politikus.

Beszámoltatnák az EP-képviselőket

Az MSZP kezdeményezi, hogy az európai parlamenti képviselők évente kétszer számoljanak be tevékenységükről - jelentette be Göncz Kinga, az MSZP EP-listavezetője a párt városligeti majálisán pénteken. Az MTI úgy tudja: a szocialisták ezt a képviselők jogállásáról szóló törvény módosításával érnék el. Az európai parlamenti képviselőknek az illetékes parlamenti bizottság előtt kellene beszámolniuk Brüsszelben végzett tevékenységükről, például arról, hány szavazáson vettek részt.

Göncz Kinga elmondta külön is választási vitára hívja Schmitt Pált, a Fidesz listavezetőjét.

'Európa akarnak jutni, akik nem európaiak'

A listavezető szerint ma Magyarországon sokan a nemzeti trikolór színei közül a zöldet leválasztva csak két színt vállalnak, az árpádsávos zászló színeit. Közölte, együtt kell felvenni a harcot azokkal, akik a gyűlöletkeltéstől eljutottak az agresszióig, akik cigány honfitársaink kirekesztésétől eljutottak a holokauszttagadásig.

Arra készülnek a gyűlöletkeltők, hogy az EP-választáson kapjanak felhatalmazást. Azokkal az értékkel, amelyek nem európaiak, ki szeretnének Európába jutni - vélekedett, hozzátéve, nagyon sokak összefogására van ahhoz szükség, hogy ez ne történjen meg. Göncz Kinga szerint azok is bűnösek, akik együttműködnek a gyűlöletkeltőkkel. Megjegyezte: a Fidesz 79, a KDNP 139 helyen működik együtt a Jobbikkal az országban.

Göncz szerint a Jobbik náci ideológiát képvisel

Az országnak és az MSZP-nek is az a jó, ha minél többen elmennek választani. Az Európai Unióban egy ország súlyát befolyásolja és érettségét jelzi, mennyien érzik úgy, hogy beleszólásuk van az unió alakításába - mondta Göncz Kinga tatabányai tájékoztatóján. "A felmérések azt mutatják, minél alacsonyabb a részvétel, annál nagyobb eséllyel kerül be a Jobbik az Európai Parlamentbe. Ez ellen kellene felemelni a szavunkat együtt. Ha nem azt szeretnénk, hogy Magyarországot egy náci ideológiát képviselő párt képviselje, egyértelművé kell tenni, hogy ez az, ami ellen fellépünk, ez ellen kell védenünk értékeinket és védenünk Magyarországot" - tette hozzá az MSZP európai parlamenti listavezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.