Balog Zoltán álljon ki a tűcsereprogram mellett!

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet arra kéri az alapvető jogok biztosát, hogy állapítsa meg, alkotmányos jogokat sértett a Józsefvárosi Önkormányzat, amikor a tűcsereprogram működését ellehetetlenítő határozatot hozott.

A Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. szeptember 18-án egyoldalúan felmondta a Kék Pont Alapítvánnyal kötött együttműködési szerződését, aminek következtében a kerületben évek óta működő tűcsereprogram megszűnhet. A program keretében több mint háromezer intravénás szerhasználót szolgáltak ki az elmúlt években steril tűkkel és fecskendőkkel, begyűjtötték a használt felszerelést, és segítették a fogyasztókat, hogy egyéb egészségügyi és szociális ellátáshoz juthassanak - emlékeztet a TASZ közleménye.

A TASZ szerint a tűcsereprogramok olyan módszerek, amelyek az érintettek önrendelkezési jogának tiszteletben tartása mellett képesek elérni a kívánt kedvező hatást. A szervezet beadványa a tudományos bizonyítékokra hivatkozva cáfolja azokat a vádakat, amelyek szerint a tűcsere az utcai drogfogyasztás és drogszemét terjesztését segítené elő.

A tűcsereprogram az egyetlen hatékony módszer a HIV-fertőzések megelőzésére az intravénás szerhasználók körében, megszüntetése fokozza a járványveszélyt abban a kerületben, ahol minden mutató szerint nő a drogfogyasztás és így a fecskendők és tűk megosztásának kockázata - fogalmaz a jogvédő szervezet. Szerintük ez nemcsak a drogfogyasztók, de a kerületben élő többi állampolgár egészséghez, illetve egészséges környezethez való jogát is érinti. Rámutattak: a vonatkozó nemzetközi ajánlásokon kívül az európai uniós, illetve a nemrég a parlament által is elfogadott nemzeti drogstratégia egyaránt a tűcsereprogramok elérhetőségének javítását írja elő.

"Naivitás azt hinni, hogy a tűcsere megszűnésével majd eltűnik a program által kiszolgált több ezer drogfogyasztó" - hangsúlyozta Sárosi Péter, a TASZ Drogpolitikai Programvezetője. "Valójában csak a szőnyeg alá söprik a problémát, ami így még súlyosabbá válik. Nem valamiféle elvont veszélyről van szó, hanem az egész társadalmat érintő konkrét közegészségügyi fenyegetésről. Az elmúlt években Romániában és Görögországban a tűcsereprogramok visszaszorítása HIV-járvány kitörését idézte elő. Mind pénzben, mind emberéletekben jóval nagyobb árat kell fizetnünk a fertőzés kezeléséért, mint megelőzéséért" - fogalmazott.

A TASZ beadványával párhuzamosan száz, a hazai szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozó szakember fordul nyílt levélben Balog Zoltán humánminiszterhez, akit arra kérnek, álljon ki a nyilvánosság előtt is a tűcsereprogram fennmaradása mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.