Balog írásban kérdi Draskovicsot a szombati rendőri intézkedésekről

A Magyar Gárda feloszlatása ellen tiltakozók tüntetésén történt rendőri intézkedésekkel kapcsolatban nyújtott be írásbeli kérdést kedden Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselő Draskovics Tiborhoz.

A politikus arról érdeklődik, hogy az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a törvényeket betartva és a szabadságjogokat tiszteletben tartva járt-e el a rendőrség szombaton.Balog Zoltán írásbeli kérdésében úgy fogalmazott, nem világos, milyen indokok alapján utasították el az erre a napra bejelentett demonstrációk tudomásulvételét, illetve milyen alapon nyilvánították magukat illetéktelennek a bejelentés elbírálásában - ismerteti a Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságát vezető Balog Zoltán szerint nem világos, milyen indokok alapján döntöttek a fővárosi Erzsébet téri gyülekezés feloszlatása mellett.

A politikus arra kíváncsi, milyen indokok alapján és hány személyt rabosítottak az ott összegyűltek közül, illetve mi a jogalapja az országos rendőrfőkapitány azon intézkedésének, hogy "egyes állampolgárokat öltözetük alapján jogsértés gyanújával a rendőrök igazoltatni kötelesek, s eljárás alá vonhatják őket".

Balog Zoltán az írásbeli kérdésében felhívta Draskovics Tibor figyelmét arra is, hogy szakminiszterként neki tudnia kell, hogy a törvények és a szabadságjogok azokra is vonatkoznak, akik politikai vagy egyéb okok miatt nem szimpatikusak, tevékenységüket nem tartják hasznosnak - áll az ellenzéki párt képviselőcsoportjának közleményében.

Szombat délután az Erzsébet téren gyűltek össze a Magyar Gárda tagjai és szimpatizánsai, hogy demonstráljanak a gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett.

A szombati demonstrációt a rendőrség nem engedélyezte, az Erzsébet téren összegyűlteket a rohamrendőrök körbevették és távozásra szólították fel. Miután ennek a demonstrálók nem tettek eleget, a rendőrök könnygázzal oszlatták a tömeget, mintegy 200 embert előállítottak.

Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő a demonstrációval kapcsolatban az MTI-nek vasárnap azt mondta: az MSZP elvárja a Fidesztől, hogy végre egyértelműen határolódjon el a magyarországi szélsőségesektől, legyen partner az antifasiszta konszenzus megteremtésében.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője erre úgy reagált: az MSZP nincs abban a helyzetben, hogy demokráciából, jogállamiságból és tisztességből kioktassa a Fideszt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.