Balog az államfő helyett dönt a rektori kinevezésről?

„A miniszter döntése értelmében a Miskolci Egyetem rektori feladatainak ellátására Dr. Torma András egyetemi tanárt nevezi ki a köztársasági elnök” – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Csakhogy Balog Zoltán nem dönt, hanem javasol, az államfő pedig nem kinevezi, hanem megbízza a rektorokat.

„Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere meghozta döntését a Miskolci Egyetem rektorának személyéről” – tudatja az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtó-, kommunikációs, közkapcsolati és protokollfőosztálya. „A miniszter döntése értelmében a Miskolci Egyetem rektori feladatainak ellátására Dr. Torma András egyetemi tanárt nevezi ki a köztársasági elnök” – szögezik le a szűkszavú közleményben.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény ennél azonban jóval árnyaltabb szabályozást tartalmaz. Előírja például azt, hogy a felsőoktatási intézmény vezetőtestülete, a szenátus véleményezi a rektori pályázatokat. Ebben az esetben ez megtörtént, és a három pályázó közül Tormát ajánlották a miniszter figyelmébe, akit a második körben 17-15 arányban alkalmasabbnak találtak a második helyre sorolt pályázónál. Elegánsabb lett volna, ha kitérnek rá, hogy Balog elfogadta a szenátus javaslatát.

Van azonban a rövidke közleményben tárgyi tévedés is. A hivatkozott törvény szerint a miniszter látja el a felsőoktatás ágazati irányítását, és e jogkörében „megküldi (…) az egyetemi rektori megbízásra és felmentésre, az egyetemi tanár kinevezésére és felmentésére vonatkozó javaslatot a köztársasági elnöknek”.

Tehát a miniszter a hatályos szabályozás szerint nem dönt egyetlen rektor személyéről sem. Csupán javasol, előterjeszt. Ráadásul a rektor esetében nem a kinevezésre, hanem a megbízására tesz javaslatot. Amint azt Magyarország Alaptörvénye is megerősíti: a köztársasági „kinevezi (…) az egyetemi tanárokat”, illetve „megbízza az egyetemek rektorait”.

A felsőoktatás ágazati irányításáért felelős tárca esetében talán nem túlzott kívánalom, hogy pontosan ismerjék a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény rendelkezéseit, illetve az alaptörvénynek legalább a területre vonatkozó passzusait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.