Balog Zoltán: Minden elsős egy újabb esély

Ha valódi értékek szerint nevelik a gyermekeket, az iskola  nagy lehetőség, hogy erősítsék a társadalom összetartó erejét – mondta az V. nemzeti tanévnyitón az emberi erőforrások minisztere. Lázár János egy óvodában arról beszélt, hogy a kormány Európa legversenyképesebb oktatási rendszerévé készül tenni a magyart.

Az egész nemzetnek szüksége van jó és jobb iskolákra – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az V. nemzeti tanévnyitón vasárnap a fővárosban. A tárca vezetője a XI. kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában rendezett ünnepségen kiemelte: minden új gyermek, minden első osztályos megjelenése az iskolákban egy újabb esélyt jelent a szülőknek, tanároknak, a köznevelést és az egész országot irányítóknak.

Hangsúlyozta: általuk jobb, erősebb, bátrabb lesz a mi magyar világunk is. Ezért ünnep minden új nemzedék belépése az iskola kapuján – fogalmazott Balog Zoltán, rámutatva arra is, hogy az iskolát nem egyszerűen szolgáltatásnak kell tekinteni; a nevelés közös feladat a családokkal és a szülőkkel szövetségben.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: ha valódi értékek szerint nevelik a gyermekeket, akkor az iskola valóban nagy lehetőség lehet, hogy erősítsék a társadalom, a nemzeti közösség összetartó erejét.

Az állam és a kormány legfontosabb kötelessége a 21. század első éveiben, hogy a magyar oktatást Európa legversenyképesebb oktatásává tegye, hiszen a magyar szellemi erő lehet a közösség felemelkedésében a meghatározó pont  – erről már Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hódmezővásárhelyen most átadott újvárosi Nádor utcai óvodában beszélt. Elmondta azt is, hogy az új tanév számos változást hozott, de nem ígérhetik, hogy a változásoknak vége és könnyebb idők jönnek.

Hangsúlyozta: a magyar oktatás szempontjából a legfontosabb, hogy a szülők elégedettek legyenek azzal, amit kapnak. Az oktatás minősége meghatározza egy fiatal család jövőjét - fűzte hozzá. Annál nagyobb szomorúság, reménytelenség, bűn és hiba a 21. században nem létezhet – emelte ki –, mint hogy egy gyerek számára nem vagyunk képesek a tehetsége és szorgalma szerint biztosítani a boldogulás lehetőségét", mert a család anyagi helyzete determinálja, fékezi a gyermek boldogulását.

A tanévnyitón Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára elmondta, hogy az iskola, az iskolára való felkészülés az óvodai neveléssel kezdődik. Ez az a hely, ahol a különbségek eltűnhetnek. 2015 szeptemberétől az állam - felelősséget vállalva az esélyteremtésben - minden gyermek számára, szakmai irányítás mellett, biztosítja a lehetőségeket – tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.