A Bálna gyomra és szája

Karácsonyfát állítottak a tüntetők a Közraktárak közé ékelt Bálna előtt. Az épületben fa sincs, és alig lézeng valaki. Üresen kong a Bálna gyomra.

Ha pihenni vágyik, menjen a Bálnába! A légy szárnyát is hallani lehetne benne, ha lenne. De nincs. Az se. Bolt se nagyon.

Az utcaszinten mindösszesen két üzlet nyitott: egy népművészeti meg egy bőrdíszműves. De egy lelket se látunk a két kávézóban, sörözőben. Nem lökdösődik senki. A folyosó néptelen. Nem kínálnak se gipszangyalt, se kürtős kalácsot, se karácsonyfadíszt. Nincs sült gesztenye, de még egy árva fenyőág se bukkan fel sehol. Mintha kiléptünk volna térből és időből. Egy néma sziget a nyüzsgő városban. Szinte magányos az ember. S az érzeten nem változtat, legfeljebb tompítja az alagsor néhány hívogató kereskedése. A 8,5 milliárd forintért felépített Bálna gyomra csaknem egy hónappal a nyitás után gyakorlatilag kong az ürességtől.

S nem lesz tele a multifunkcionális központ bejáratánál gyülekezőktől se. Be se mennek. Ismerik minden apró porcikáját, elvégre ők építették. Most karácsonyfát hoztak. Fel is állítják nagy akkurátusan.

– Kicsit szegényes, kicsit szomorú, de a mienk. Díszre már nem futotta, hiszen több mint egymilliárd forinttal még mindig adósunk a főváros – mutatott a „mutyipláza” feliratú táblácskákba öltöztetett fenyőre a cégeket képviselő Kanász István, aki a díszítés után adventi gyertyát gyújtott.

– Hiszünk az ünnep igazságában és a főváros igazságosságában – tette hozzá a repdeső lángocskát nézve.

Nagyon erősen kell hinniük. Elvégre már két demonstrációt is tartottak korábban, mindhiába. A fővárosi önkormányzat egyetlen petákot sem kíván visszaadni az 1,2 milliárd forintos bankgaranciából, amelyet öt cég – a Bohn Kft., az Épszerk Pannónia Invest Kft., az Otis Kft. és a Hopferwieser Kft., valamint az IGN Zrt.– „dobott össze” a beruházó Porto Investment Hungary Kft. helyett a szolgáltatási szerződés megkötésekor. A főváros pedig a Portóval kialakult állóháború részeként lehívta a pénzt. Hivatalosan a hibás teljesítésből eredő szerződéses kockázatok minimalizálása érdekében.

A generálkivitelező, az egyik alvállalkozó és a fejlesztő válaszul pert indított, de a Kúria végül a fővárosnak adott igazat. Az önkormányzat pedig megalkudott a Portóval. A főpolgármester által csak máltai offshore cégként emlegetett beruházó 6,5 millió euróért cserébe lemondott minden további követeléséről. Így arról is, hogy visszaszerzi az alvállalkozók által összeadott pénzt. A perek és peren kívüli alkuk végén éppen azok maradtak hoppon, akik felépítették a Bálnát.

– Ne csak az offshore cégek asztalára kerüljön ünnepi menü. Számoljanak el velünk is, elvégre mi építettük fel az épületet – kérte Kanász István, aki azt is sérelmezte, hogy a főváros akkor megtalálta őket, amikor az épület felélesztése volt a cél, de amikor fizetni kellene, néma csend.

– Sérelmeik orvoslása meghaladja törvényes lehetőségeinket, elvégre nemzeti vagyonnal gazdálkodunk – üzente Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes még az első tüntetés után. Azóta szóba se állnak velük, elvégre a munkadíjat megfizették, arról nem tehetnek, hogy a bankgaranciát az alvállakozók tették le. Az épületet viszont november elején nagy csinnadrattával megnyitották. Sokan jöttek akkor ünnepelni, vásárolni annál kevesebben térnek vissza.

– Akad olyan nap, hogy délután háromig egy lelket se látunk – panaszolja az alagsor egyik kézműves termékeket kínáló kereskedője. – Ha a decemberi hétvégék se hoznak a konyhára, akkor mit várjunk az év elejétől? Márpedig az első adventi hétvégén pangott az egész ház.

– Akad üzlet, amelyik csak hébe-hóba nyit ki – int a fejével egy másik árus egy sorral arrébb. – Nekem is mondta a tulaj, hogy találjak ki valamit, amivel feldobhatom a forgalmat, mert így a saját béremet se termelem ki. De mit csináljak? Ember is alig jár erre, nemhogy vevő – panaszkodik a középkorú alkalmazott, majd hozzáteszi: – De minek is jönnének, szinte nincs is üzlet. Ezt bezzeg nemigen hirdették a szerződéskötéskor. De az üzemeltetéssel is nagy baj van – teszi hozzá. – A pinceszintért a piacigazgatóság felel, a többiért egy másik fővárosi cég. De úgy tűnik, se egyik, se másik nem hajtja magát. A betévedőket nem marasztalja semmi. Sehol egy ünnepi dísz, még egy kósza ágacska se. Mintha itt nem is hallottak volna a karácsonyról.

– Talán még rólunk se hallottak – fűzi tovább a szót a szembe soron áruló. – Nekünk a Belvárosban van a bázisunk, ezt csak próbaképpen nyitottuk. Egy üzletet mindenütt be kell vezetni, de itt egyre kevesebb a remény a befutásra. De nem zárhatunk be, a bérleti szerződés még egy jó darabig ideköt bennünket.

A megkötött bérleti szerződésekre vonatkozó kérdéseinkre egyelőre nem válaszolt a fővárosi önkormányzat. Vélhetőleg leköti őket az alvállalkozóknak adandó válasz.

Tüntetők a Bálna előtt
bálna tüntetők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.