Balla Irma fia 12 év helyett 20 millió forintot kaphat

Nem tudott megegyezni az állammal, így a bíróságon folytatódik az a kártalanítási per, amelyet Balla Irma fia indított az állam ellen.

Schönstein Sándornak csaknem két évet kellett előzetesben töltenie édesanyja meggyilkolásának vádjával, ami alól jogerősen felmentették. - Ezért most mintegy 20 millió forintos követelésünk van az állammal szemben, amiért Schönstein Sándor csaknem két évet, 23 hónapot töltött ártatlanul előzetes letartóztatásban - mondta az Origónak Magyar György, a Balla Irma-ügyben a gyilkosság vádja alól jogerősen felmentett férfi ügyvédje.

A 2007-ben Debrecenben meggyilkolt fideszes képviselő ügyében megvádolt fiú, Schönstein Sándor azért perli az államot, hogy kártalanítást kapjon egyrészt a szabadsága elvétele miatti erkölcsi, másrészt az elzárása miatt elszenvedett anyagi károkért.

Magyar György elmondta, hogy Balla Irma fia az előbbiért nem vagyoni kártalanításként 6, míg utóbbiért, vagyoni kártalanításként mintegy 14 millió forintot követel. Utóbbi kategóriába tartozik például a férfi egészségkárosodása vagy az előzetesben töltött idő alatt kiesett jövedelme.

Az ügyvéd szerint azonban nem csak egzisztenciális hátrányok érték: nem tudta befejezni az iskoláját, mert a börtönben kellett volna megírnia a szakdolgozatát, így miután kijött, csak segédmunkásként tudott elhelyezkedni, tanulmányait pedig nem tudta folytatni, mert időközben az a szak meg is szűnt.

Az előzményekről szólva Magyar György elmondta, hogy az állam a kártalanítást két részre bontotta volna, mert csak a nem vagyoni igényt ismerte el - igaz, ott sem ajánlotta meg a teljes, kért 6 milliós összeget. A nem vagyoni kártalanításról pedig először hallani sem akart az állam, még a követelés jogosságát sem ismerte el. Később viszont már igen.

Amikor még úgy tűnt, meg tudnak egyezni, a bírósági eljárást felfüggesztették, de ezt csak hat hónapig lehet megtenni, így a most folytatódó perben a kártalanításokat egyben kezelve, a teljes összeget követelik. Az eljárás folytatása - tette hozzá az ügyvéd - nem jelenti azt, hogy nem születik meg a várt bírói egyezség.

A fideszes önkormányzati képviselő 2007-ben történt meggyilkolásával korábban a fiát gyanúsították, ám Schönstein Sándort a megismételt eljárásban tavaly szeptemberben bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették a gyilkosság vádja alól, amelyért az első eljárásban még 12 évre ítélték. Az ügyben azóta sincs új gyanúsított, pedig a nyomozók tavaly decemberben újra elővették az aktákat.

Schönstein Sándor néhány hete egy interjúban arról beszélt, pesszimistán látja a bűnügy megoldásának lehetőségét. Úgy fogalmazott: a nyomozás sok hibát vétett, ezeket egy bíróság nem biztos, hogy helyre tudná hozni. Nagyon sok idő telt el, és ha elő is kerül a tettes, nem biztos, hogy lesz elég bizonyíték - tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.