Balhé lesz Pécsen? A püspök tiltakozik egy kiállítás ellen

Mayer Mihály, a pécsi egyházmegye püspöke tiltakozik egy csütörtökön megnyíló kiállítás ellen. A tárlatnak a pécsi HattyúHáz Galéria ad otthont, s a kiállításon nyolc lengyel képzőművész munkáit láthatjuk. A művészek valamennyien nők, s grafikáikkal, szobraikkal, fotóikkal, videós animációikkal lázadnak a női szerepek sztereotípiái ellen. A kiállító művészek mozgatórugója a hagyományos nemi szerepeket megkérdőjelező gender ideológia.

Mayer Mihály az Engedetlenek címet viselő tárlatról értesülve a megyei lapnak levelet küldött, s abban az említett ideológiát az Istentagadó liberálisok legnagyobb blődségének, a kiállítást borzalomnak minősítette. Mayer nyilatkozott is a lapnak, s elmondta, hogy a kiállítás szemben áll a keresztény ideológia nemekről és családról vallott felfogásával, s így a társadalom alapintézményeit fenyegeti. Lapunk próbálta megszólaltatni a püspököt, ám Mayer nem tudott időt szakítani a beszélgetésre.

A kiállító művészek mozgatórugója a hagyományos nemi szerepeket megkérdőjelező gender ideológia
Nyolc lengyel női művész nem mindennapi kiállítása a HattyúHáz Galériában

A pécsi püspök nem először emel szót egy kulturális program okán: 2001-ben Pozsgai Zsolt Boldog Asztrik küldetése című drámáját kritizálta a premier előtt, mivel Mayer szerint a mű sértette a keresztények hitét. A püspök arra kérte a hívőket, hogy ne nézzék meg a pécsváradi várban színre vitt előadást. A püspök szavait követően a jegyek annyira fogytak, hogy a tervezettnél több előadást kellett tartani.

Dobroviczki Attila a HattyúHáz Galéria vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a tárlatnak reklámot biztosít a püspök véleménye, ennek ellenére nem örül a fejleményeknek. Dobroviczki úgy látja, hogy a pécsi kiállítás képei olyan problémákat feszegetnek, ami az 1960-as évek óta élénken foglalkoztatja a társadalmat, ezért erről hallgatni értelmetlen. A kiállító művészek – akik között többen is hívő katolikusok - meglepődtek a püspök levelén. Lengyelországban - ami a volt keleti blokk talán legkatolikusabb állama – nem érte papi támadás az eredetileg a Krakkói Napok keretében bemutatott tárlatot. A kiállítást Pécsen – a tervek szerint - Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere nyitja meg. Páva hívő ember, ezért immár kétséges, hogy ő köszönti-e majd a tárlat vendégeit. Baráti Zsolt, a politikus titkára elmondta, hogy Páva megnézi a kiállítás anyagát, s aztán dönt, vállalja-e a megnyitót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.