Balhé és "álukránozás" az ukrán önkormányzat alakulóülésén

Hangos viták kísérték az Országos Ukrán Önkormányzat megalakulását szombaton Budapesten; a grémium kisebbik frakciója az eskütételt követően kivonult az ülésről, és közölte: büntetőfeljelentés tesz az önkormányzat régi-új elnöke ellen. Ellenük pedig az újraválasztott vezető indítana eljárást, mert szerinte "álukránokként" jutottak a testületbe.

Az ukrán kisebbség 21 tagú önkormányzatában a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület (MUKE) 13, a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület 8 mandátumot kapott a január 9-i kisebbségi választásokon.

Megtapsolják Hartyányi Jaroszlavát (j), miután az Országos Ukrán Önkormányzat ismét elnökké választotta
Budapest, 2011. február 5. Megtapsolják Hartyányi Jaroszlavát (j), miután az Országos Ukrán Önkormányzat ismét elnökké választotta a szervezet alakuló ülésén. A 21 tagú grémium kisebbik frakciója az eskütételt követően kivonult az ülésről, és közölte: büntetőfeljelentés tesz az önkormányzat régi-új elnöke ellen. Ellenük pedig azért indítana eljárást az újraválasztott vezető, mert szerinte "álukránokként" jutottak a testületbe. MTI Fotó: Földi Imre

Rucskó Viktor, a Kijevi Rusz vezetője már az ülés kezdetén megszólaló ukrán himnusz alatt is ülve maradt, és ugyanerre biztatta képviselőtársait, azt hangoztatva, "mi a magyar nemzet, és nem az ukránok tagjai vagyunk". A hatályos szervezeti és működési szabályzatra, valamint a kisebbségi törvényre hivatkozva azt követelte, az alakuló ülést magyarul vezessék le, mert mint fogalmazott, "nem értik a nyelvet", és szerinte a többségben lévő frakció tagjai nem is ukránul beszélnek.

Miután a korelnök az ülést ennek ellenére a kisebbségi nyelven vezette le, az ellenzéki frakcióvezető folyamatos bekiabálásokkal zavarta a testület munkáját.

Vita bontakozott ki amiatt is, hogy a képviselői esküt a kisebbség nyelvén kellett elmondaniuk. Miután a MUKE 13 képviselője ukránul elmondta az esküszöveget, a kisebbik frakció tagjai ugyanezt magyar nyelven tették meg.

A testület kisebbik frakciója sem a jegyzőkönyvvezető sem a mandátumvizsgáló bizottság tagjaira tett javaslatot nem akarta megszavazni, de 13-8 arányban minden szavazásnál alulmaradtak.

A közgyűlés végül Hartyányi Jaroszlavát, a MUKE képviselőjét 13-8 arányban választották meg ismét elnöknek. Miután Rucskó Viktor, a Kijevi Ruszok elnökjelöltje mindössze 8 támogató szavazatot kapott, a frakció tagjai kivonultak az ülésteremből azt hangoztatva, "törvénytelenséghez nem asszisztálnak".

Hartyányi Jaroszlava, a testület újraválasztott elnöke, aki negyedik ciklusát kezdheti meg az országos önkormányzat élén, az MTI tudósítójának azt mondta: törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy "álkisebbségiek" ne alakíthassanak kisebbségi önkormányzatokat, és ha ezt megteszik, börtönbüntetésre és a közügyektől való eltiltásra ítéljék őket.

Az alig pár ezer főre becsült magyarországi ukránok vezetetője a testületbe jutott "álukránok" miatt azt sem zárta ki, hogy a későbbiekben feloszlatják az országos önkormányzatot, és akkor új választásokat kell tartani. Hozzáfűzte, rágalmazás és más bűncselekmények miatt jogi lépéseket tesznek a Kijevi Ruszok ellen.

Rucskó Viktor az MTI-nek azt mondta: mivel az esküt letették, teljes jogú képviselőnek számítanak, és élni is fognak ezzel a jogukkal. Rendkívüli üléseket kezdeményeznek, és ha a helyzet rendeződik, konstruktív ellenzékként, dialógusok kezdeményezésével kívánnak dolgozni az ukrán közösségért. Kijelentette: a szerintük nem jogszerű alakuló ülés miatt feljelentést tesznek, és tudatta: a régi-új elnök ellen már tavaly szeptemberben feljelentést tett az ügyészségen a választások rendjének megsértése, hivatali visszaélés és rágalmazás miatt.

Az alakul ülésen, amelyet az Ukrán Országos Önkormányzat budapesti székházában tartottak, jelen volt a magyar kormány képviselője és az ukrán nagykövet is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.