Balhé az Új Színháznál

A szélsőjobb zavarta meg azt a demonstrációt, amit a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége szervezett, mert az Új Színház élére a sokak által szélsőjobbosnak minősített Dörner Györgyöt nevezték ki.

Több, a tüntetést megzavaró szélsőségest állított elő a rendőrség Budapesten az Új Színháznál a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) által szervezett demonstrációról szerda késő délután – jelentette az MTI. A tüntetők azért tiltakoztak, mert a színház vezetését mostantól a sokak által szélsőjobbosnak minősített Dörner György vette át.

A színház élén történt változás miatt több százan tiltakoztak, ugyanakkor pár tucatnyi ember – valószínűleg a betiltott Magyar Gárda és a Hatvannégy Vármegye Mozgalom szimpatizánsa – igyekezett megzavarni a békés demonstrációt. Az egyre nagyobb számú ellentüntető füttyel és bekiabálásokkal jelezte, hogy más véleményen van. Egyebek mellett azt skandálták: „hazaárulók, „mocskos zsidók”. A szélsőségesek az uniós himnusz alatt is hazaárulóztak, csak a magyar Himnusz felhangzása után csendesedtek el.

Az ellentüntetőket a rendőrök körbevették, néhány ember azonban megpróbált átjutni a kordonon, és dulakodás tört ki. Közülük kerültek ki azok, akiket megbilincseltek és előállítottak az egyenruhások.

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke a felfokozott hangulat ellenére megtartotta beszédét, amelyben hangsúlyozta, hogy Tarlós Istvánnak a Dörner kinevezésére vonatkozó döntése miatt most egész Európában tiltakoznak. Horváth Csaba, az MSZP budapesti elnöke pedig azt emelte ki: most elesett ugyan a kultúra egyik végvára, az Új Színház, de azt újjá fogják építeni, miként az elesett Magyar Köztársaságot is.

A rendezvény már véget ért, és a MEASZ által meghirdetett demonstráció résztvevői a Kossuth térre vonultak, hogy ott köztársaságpárti megemlékezést tartsanak. A rendőrség azt kérte, hogy zárt alakzatban vonuljanak a parlament elé, és a menetet biztosították, mert az ellentüntetők sem távoztak el a helyszínről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.