Éger nem érti a kritikát, és elutasítja a kormány tervét

Bántalmazásra is kiterjed az a balesetbiztosítás, amit az orvosi kamara kötött valamennyi tagjára. A biztosítás költségeit a tagdíjakból fizetik – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyen Éger István elnök bejelentette: több mint nyolcezer orvos kérte a felvételét a kötelező tagságot visszaállító törvény hatására.

Az elnök becslése szerint még néhány száz jelentkezésre lehet számítani, évvégére pedig körülbelül 38 ezer tagja lehet az orvosi kamarának. A tagdíjakból mintegy ötszáz-ötszázötven millió forint bevétele lehet 2011-ben a köztestületnek, amelyből százmillió forintot az újonnan belépő orvosok fizetnek be. Éger István hangsúlyozta az „extra bevételt” szolgáltatásokra - egyebek mellett a Magyar Orvosokért Alapítványon keresztül ­– a szociálisan rászoruló kollégák segélyezésére költik. Az elnök megjegyezte: noha az alapítvány vagyona elvben kongresszusi támogatásra, kutatásra is szolgálna, a segélyre szorulók száma az utóbbi években annyira megugrott, hogy másra szinte nem is futja a keretből.

Ezúttal azonban a tagdíjakból balesetbiztosításra is költenek, amelyet június elsejei hatállyal valamennyi kamarai tagra már meg is kötöttek. A költségeket teljes egészsében a Magyar Orvosi Kamara állja. A biztosítás azért is különleges, mert az orvosok a bántalmazásból eredő sérüléseik után is kapnak kártérítést a biztosítótól. A köztestület által megkötött biztosítás az orvosok 80 éves koráig érvényes.

Azt még nem tudni, hogy az orvosok mit szólnak a kamarai kezdeményezéshez, de lapunknak továbbra is több orvos jelezte: igazságtalanak tartják, hogy a kötelező kamarai regisztráció mellé háromezer forintos extradíjat kell fizetniük. Sőt egyikük kamarai felvételét elutasították, mert ezt az összeget nem volt hajlandó átutalni. A Népszabadság korábban beszámolt arról, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium törvényességi felügyeleti eljárásban vizsgálja a regisztrációs díj szedésének körülményeit. A tárca álláspontja szerint ugyanis ilyen jogcímen költség nem szedhető. Kamarai szabályozás e tárgykörben azonban jogilag nem alkotható meg.

Éger István lapunk kérdésére határozottan azt állította: a regisztrációs díjat szabályosan szedték, azt jogszabály nem tiltja. Az alapszabály szerinte "hatályos iksz éve", de most a kötelező belépés miatt a szokásos hatezer forint felét elengedték. Az alapszabály szerint jártak el, ha később olyan törvény születik, amely mindezt megváltoztatná, akkor azt is, mint eddig mindig, majd betartják - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a regisztrációs díjjal kapcsolatos álláspontjában az ő véleményének ellentmondó tárca érvelése sem bizonytalanította-e el, az elnök azt felelte: egy szervezetnek az alapszabálya szerint kell működnie, annak pedig a része hosszú évek óta a regisztrációs díj. Hozzátette: ezt az alapszabályt egyébként a törvényességi felügyeletet gyakorló minisztérium is jóváhagyta.

Lapunk megkeresésére a szaktárca kommunikációs osztálya azt mondta: az orvosi kamara - noha a válaszadás határideje egy-két napja lejárt - eddig még nem válaszolt a regisztrációs díjjal kapcsolatos felvetéseikre. Amint ez megtörténik részletesen tájékoztatják a Népszabadságot.

Éger István tájékoztatóján még elmondta: a Magyar Orvosi Kamara elutasítja a Semmelweis Tervet, mint egészségpolitikai koncepciót, benne az ellátásszervezés minden formáját. A betegút szervezést a kezelőorvosra, továbbá a működni képes társadalombiztosításra, és nem egy közbeiktatott hivatalra kell bízni. Hozzátette: bár a köztestület részletesen véleményezte Szócska Miklós államtitkár koncepcióját, de az abban leírtakra senki nem reagált, sőt immár a kormányzat által is támogatott elképzelésről az orvosi kamarával senki nem egyeztetett. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.