Jobbik: elfogadhatatlan lenne a börtön a holokauszttagadásért

A Jobbik két hétig várt, azután elítélő véleményt fogalmazott meg a holokauszt elkövetőivel szemben. A holokauszttagadás elleni törvényt viszont ellenzi a párt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom egyetért azzal, hogy a nácizmusnak a zsidóság ellen elkövetett bűnei, zsidó embertársaink szabadságától és életétől való megfosztása a történelemnek „tanulságként szolgáló, tragikus eseménye" - közölte a párt szombaton. A Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke által jegyzett közlemény a párt első olyan reagálása, amely érdemben véleményt mond a holokausztról azt követően, hogy április 18-án több szélsőjobboldali nézeteket valló szervezet, köztük a Magyar Gárda szakadár szárnyának 60 fős egysége a budai Várban, a német nagykövetség előtt tartott holokauszttagadó demonstrációt. A parlamenti pártok akkor felháborodással kommentálták a történteket. A Jobbik hallgatott, majd április 21-én közleményben jelentette be, hogy feljelenti Gusztos Pétert (SZDSZ) azért, mert a pártot neonácinak nevezte. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a botrányt kavaró rendezvényen sem a Jobbik, sem a Magyar Gárda nem vett részt: azon ugyanis csak a Magyar Gárdából kizárt Dósa István szólalt fel, akinek „zavaros tevékenységéért" a Jobbiknak nem kell felelősséget vállalnia. Abban a közleményben a párt semmilyen kritikával sem illette a holokauszttagadókat, viszont kifejtette: Magyarországon valóban „súlyos méreteket öltött a rasszizmus". Ezen a balliberális padsorokban burjánzó „agyargyűlöletet" értette.

A Népszabadság április 24-i számában nyilatkozva Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke szintén elhárította, hogy állást foglaljon a holokausztról. Mint mondta, „ártjának nincs a holokauszt megtörténtével kapcsolatban központi álláspontja: a történészekre hagyatkoznak".

A Jobbik szombati közleménye már nem hárítja át az állásfoglalást a történészekre, a nácizmus bűneinek „anulságként szolgáló, tragikus eseményként" való jellemzése után ugyanakkor az MSZP kezdeményezését, a holokauszttagadás ellen benyújtandó törvényjavaslatot figyelemelterelési kísérletnek nevezi, amellyel a szocialisták az általuk előidézett, egyre mélyülő gazdasági-társadalmi válságot akarják feledtetni a közbeszédben. „A kérdés, amelyre az MSZP kezdeményezése kapcsán választ kell adnunk: kiemelhető-e az emberiség által ismert természeti törvények, társadalmi igazságok, történelmi események közül egyetlen, amelynek a tagadását büntetőjogilag szükséges szankcionálni?" - veti fel a Jobbik. „Ha tanulságként kiemelni eszmerendszer jegyében elkövetett népirtást akarunk, akkor megkerülhetetlen a kérdés: a kommunizmus nevében elkövetett népirtásnak nincsenek olyan egyedi jellemzői, amelyek alapján ebben az értelemben mással ugyanúgy össze nem hasonlítható, mint a zsidóság ellen szisztematikusan elkövetett bűnök? De igen, a kommunizmus bűnei is ilyenek" - olvasható a párt állásfoglalásában. A holokauszt tagadásának büntethetősége azt jelentené, hogy létezik egy abszolút kategória, aminek a tagadása egyetlenként büntetendő. „A Jobbik Magyarországért Mozgalom számára, mint egyébként minden nem ateista ember számára egyetlen abszolút kategória létezik: az Isten. A holokausztnak erre a szintre emelését elutasítjuk, az ezzel kapcsolatos vélemény alapján emberek börtönbe zárását elfogadhatatlannak tartjuk" - zárul a párt állásfoglalása.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.