Balaton: jégtakaró van, de a hó miatt veszélyes lehet

Az agárdi Pop strandon és a velencei Ifi strandnál lehet biztonságosan korcsolyázni a Velencei-tavon; a tó más területein változó a jégréteg vastagsága, sőt egyes részeken még "hullámzik" is a víz. A Balatonon több helyen folyamatosan takarítják, de akad, ahol ideiglenesen bezárták a kijelölt jégpályákat az esőzés és az erős havazás miatt.

Annak ellenére, hogy a Velencei-tónál reggel óta felváltva esik az ónos eső, szállingózik a hó, a hódara, a korcsolyázók százai lepték el az agárdi Pop strandon, valamint a Velencén kijelölt jégpályát- mondta el Falusí Ferenc tófelügyelő szombaton.

Balatonalmádinál takarítják a havat a befagyott tóról
Balatonalmádinál takarítják a havat a befagyott tóról

A Pop strandon zene, fűtött melegedő, fakutyakölcsönző várja a korcsolyázókat. A kijelölt területen "acélos", biztonságos, 13 centiméter vastag a jég, alkalmas a sportolásra - mondta el, a strand főrendezője, Turbók János. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, nagyon fontos, hogy a korcsolyázók, fakutyázók betartsák a biztonsági előírásokat, s csak a part menti, kijelölt sávban menjenek a jégre.

Ezt erősítette meg a tófelügyelő is. Falusi Ferenc elmondta: az utóbbi napokban hízott ugyan a jég, van, ahol 13-14 centiméter a vastagsága, de a tó belseje felé fokozatosan vékonyodik, egyes részeken pedig vagy be sem fagyott a tó, vagy csak vékony jéghártya borítja. A Cserepes szigetnél és a gárdonyi Nagy tisztás közelében pedig már a rianások is megjelentek.

Veszélyes jégre lépni a kikötők közelében - ott egyébként a befolyásoknál nem is fagyott be a tó -, a nádasoknál, a dinnyési Mohosz kikötőnél, s az északi parton. Ezeken a helyeken táblák is figyelmeztetnek a veszélyre.

A Balatonon a jégvastagság a legtöbb helyen megfelelő, viszont a hó miatt különösen veszélyessé vált, hogy nem látható, hol van rianás, vagy a meleg vízbefolyások miatt hol túl vékony a jégréteg. A Balaton-parti települések jelentős részén rendezvényekkel és jégpályák kijelölésével készültek a hétvégére.

A tó jegén sok helyen már a hét közepétől rendszeresen korcsolyáztak, azonban a szombat délelőtt hulló eső, ónos eső és havazás csaknem mindenütt rontotta a jég minőségét. Akadnak olyan helyszínek - mint például Balatonfenyves -, ahol olyan darabosan fagyott be a tó, hogy locsolással sem sikerült megfelelő minőségű jégpályákat kialakítani.

Siófokon, ahol a jövő hétvégén jégkarneválra készülnek, átmenetileg bezárták a kijelölt jégpályát, hogy ne romoljon a jég minősége. Balatonföldváron működik a kijelölt jégpálya, ahol a hó miatt a jégszobrászverseny helyett hószobrászverseny zajlik.

Győrffy Árpád, a Balatoni Turisztikai Szolgálat vezetője arról tájékoztatott, hogy Balatonalmádiban a szombat délutáni jégkarneválra, Alsóőrsön a vasárnapi rendezvényre készülve folyamatosan takarítják a kijelölt jégpályákat, így azok továbbra is használhatóak. A keszthelyi öbölben még nem találták elég vastagnak a jeget pályakijelöléshez, így azt csak hétfőtől tervezik.

A turisztikai szolgálat folyamatosan frissíti a balatoni jégpályákról szóló információit a balatontipp.hu weboldalán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.