Balaton: csónakból a déli parton tilos horgászni

Zárják a Sió-zsilipet, keddtől pedig újra működik a viharjelzés a Balatonon. Új szabályok érvényesek a horgászatra, érdemes ezekre odafigyelni.
Minimális intenzitással folyt már csak a hétvégén a víz a siófoki zsilipen át, csökkentették tehát a február 28-a óta tartó vízeresztés mértékét akkor, amikor a Balaton átlagvízszintje 126 centiméter, azaz mindössze egyetlen centivel alacsonyabb, mint a zsilipnyitáskor - írja a sonline.hu. A menetrend szerinti hajóközlekedés húsvét előtt, nagyszombaton indul, a hétvégén már a balatoni komp is hosszabb ideig járt: 7 és 19 óra között indult Szántód-révből.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. friss döntésével a horgászok kedvében igyekezett járni. A balatoni horgászrend eddig úgy szólt, hogy április 1-je és 30-a között csak partról lehet horgászni, vízijárműről (vitorlás, csónak, stb.), illetve parti bejáróval nem rendelkező víziállásról, stégről horgászni tilos.

Ezen enyhítettek most úgy, hogy a stégről horgászást megtiltó szabálypontot törölték, viszont a parti bejáróval nem rendelkező állások megközelítéséhez nem használhatnak a pecások csónakot, csak gázlóruhát.

Ezzel elsősorban a déli parti horgászoknak kedveztek, az északi partiaknak pedig azzal, hogy egyes részeken engedélyezték a csónakos horgászatot az erre kijelölt partszakaszok előtt a nádas szélétől maximum ötven méter távolságban.

A horgászok kérése az volt: legalább egy szűk, part menti sávban horgászhassanak csónakból, kifejezetten pontyra, hiszen az északi parton a kiterjedt nádasok miatt a legtöbb településen egyáltalán nem áll rendelkezésükre szabad partszakasz. A déli partra ez az enyhítés nem vonatkozik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.