Félig lezárult vizsgálat a miskolci csecsemőhalálozások ügyében

Szakmai hiba nem történt - ezt állapította meg az egészségügyi kormányzat miskolci koraszülött halálozással kapcsolatos vizsgálata, az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda tovább nyomoz - derül ki a szakállamtitkárság közleményéből. A meghurcolt főigazgatót 74 napos kényszerpihenője után visszahelyezték posztjára.

A  szakállamtitkárság közleménye szerint: a koraszülés, az alacsony születési súly, alapbetegségek, illetve az ebből adódó rosszabb életkilátások és a bakteriális fertőzés okozta járvány egyaránt szerepet játszottak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház csecsemőinek halálában. Többek között ezt állapította meg az ügyben indított járványügyi, epidemiológiai és szakfelügyeleti vizsgálat - állítja a szakállamtitkárság a Népszabadsághoz hétfőn késő délután eljuttatott közleménye.  

A szakértők szerint az orvosi ellátás valamennyi elhunyt esetében a szakma szabályai szerint történt. Nem állapítottak meg egyértelmű személyi felelősséget.  Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az eset tanulságait is számba véve külön hangsúlyt helyez majd a koraszülött intenzív osztályok fertőzésmentesítésére. 

Agusztus 8-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház halmozódó halálesetekről tájékoztatta az egészségügyi hatóságot. A kórház koraszülött intenzív centrumában (PIC) rövid idő alatt több koraszülött csecsemő hunyt el. A koraszülött és újszülött pathológiai osztályokra azon csecsemők kerülnek felvételre, akik elesettebb állapotban jönnek világra, életesélyük alacsonyabb, vagy jóval alacsonyabb az átlagos újszülöttekhez képest

A kórház saját hatáskörben azonnal megtette a szükséges megelőző járványügyi intézkedéseket. Párhuzamosan az Egészségügyért Felelős Államtitkárság által felkért szakértők bevonásával járványügyi, epidemiológiai és szakfelügyeleti vizsgálat indult. Ennek célja az volt, hogy feltárja az észlelt halálesetek hátterét, igazolja vagy kizárja az esetleges közös tényezők szerepét. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szakemberei hét alkalommal végeztek helyszíni ellenőrzést a kórházban, több esetben egyéb szakértők, szakfőorvosok bevonásával, együtt a kórház munkatársaival és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervével (NSZSZ). Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok száma megközelítette az ötszázat.

A vizsgálat megállapítja továbbá, hogy 2013. augusztus 2-10. között járvány zajlott a Koraszülött és Újszülött Pathológiai Osztály 1. emeleti „C” részlegén. A járványt egy Klebsiella pneumonie megnevezésű baktérium okozta. Ez a baktérium a környezetünkben mindenhol jelen van és emberek is hordozhatják anélkül, hogy az megbetegedést okozna. A koraszülötteknél azonban ez a baktérium súlyos megbetegedést képes előidézni, amely esetenként a kórokozó érzékenységének megfelelő antibiotikumok okozta védelmet is áttörheti. Ez történhetett az elhunyt csecsemők esetében is, akik mindannyian antibiotikum kezelés alatt álltak.

A halálesetek hátterében a koraszülés, az alacsony születési súly, valamint alapbetegségek, illetve az ebből adódó rosszabb életkilátások, és a bakteriális fertőzések egyaránt szerepet játszottak. Annak tisztázása, hogy a fenti tényezőknek pontosan milyen szerepe volt az egyes haláleseteknél a kórlefolyásban és a halálozásban, az igazságügyi orvosszakértők feladata. Erre a Nemzeti Nyomozó Iroda által végzett, jelenleg is folyamatban lévő vizsgálat fog választ adni. Lapunk úgy tudja: ezutóbbi vizsgálat is hamarosan lezárulhat, a hétfői tanu meghallgatásokra már nem került sor.  

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója 2013. október 21-én megszüntette dr. Csiba Gábor, a Borsod – Abaúj - Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójának munkavégzés alóli mentesítését

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.