Bakondi: Most a horvát határra megy az erősítés

Nem zárható ki, hogy mégsem lesz harminc napig zárva a röszkei határátkelő, miután a magyar–szerb határon felállított kerítések és a nagy létszámú rendőri erők láttán az embercsempészek immár Horvátországon keresztül szállítják a menekülteket Nyugatra – derült ki a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
Röszkéről viszonylagos nyugalomról számolt be péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. A migrációs főútvonal Szerbiából a horvát–magyar határ felé kanyarodott el, ezért gőzerővel nekilátott a honvédség azon a határszakaszon is egy mintegy 41 kilométeres kerítés építésének.

Mivel a magyar–horvát határ erősen tagolt, több szakaszon folyóvizeken és átjárhatatlan mocsarakon vezet keresztül, a szóban forgó 41 kilométeres kerítés minden bizonnyal több részből áll majd. Bakondi György azt mondta: a szakemberek még dolgoznak azon, hogy pontosan hol kell majd felállítani az újabb kerítéseket.

Arról, hogy a fejlemények ellenére is zárva marad-e harminc napig a röszkei határátkelő, a belügyminiszter annak függvényében dönt, hogy a most tapasztalható nyugalom tartós marad-e, és hogy a szerbek garantálni tudják-e, hogy nem törnek rá a nyitott határra újra az „erőszakos migránsok”.

Kovács Zoltán ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban semmiféle segítséget nem kaptunk a szerb hatóságoktól, Szerbia semmit nem tett államhatára védelmében.

Kovács rámutatott, hogy Magyarország, a magyar biztonsági szervek már kilenc hónapja állják a sarat a migrációs nyomással szemben. Ez idő alatt több mint 200 ezer bevándorlóval kerültek kapcsolatba a hatóságok, közülük 172 ezren kerültek be a menekültügyi ellátórendszerünkbe. Ellenben a horvát menekültügyi hálózat nem egészen 24 óra alatt összeomlott.

Bakondi György tájékoztatása szerint csütörtök éjfélig 267 illegális határátlépőt fogtak el a szerb, és 453-at a horvát határszakaszon. Éjféltől péntek délelőtt 10 óráig a szerb szakaszon 207, a horváton 10 határsértőt állítottak meg a rendőrök.

Az új szabályok hatályba lépése óta Bakondi tájékoztatása szerint 107 büntetőeljárás indult az államhatár és annak védműveinek megsértése miatt. Ugyanezen idő alatt 267-en nyújtottak be menedékkérelmet, melyek közül 35-öt már el is utasítottak. Eddig heten kérték a bíróságtól a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal határozatának felülvizsgálatát.

Bakondi elmondta: a honvédség és a rendőrség is megkezdte erői átcsoportosítását a magyar–horvát határra, ahová a szervezett embercsempész-hálózatok elkezdték szállítani a bevándorlókat. A hétvégén már több mint kétezer katona építi majd az újabb kerítéseket, és közel nyolcszáz rendőrrel erősítik meg a határt jelenleg védő erőket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.