Baka főbíró tiszteletben tartja a jogalkotó politikai szándékát

Nem bírálja el a főbíró a Fővárosi Bíróság és a Vas Megyei Bíróság elnöki, valamint a Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettesi posztjára benyújtott vezetői pályázatokat - közölte az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatala szerdán az MTI-vel.

A közleményben az áll: Baka András, az OIT elnöke szerdán meghallgatta a Fővárosi Bíróság és a Vas Megyei Bíróság elnöki, valamint a Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettesi posztjára pályázókat. A meghallgatás lefolytatására a főbíró egy tanácsadó bizottságot kért fel. A meghallgatás eredményeképp az OIT elnöke úgy döntött, hogy a már benyújtott vezetői pályázatokat nem bírálja el.

Mint írták, ennek oka, hogy bármennyire sürgős és indokolt lenne az említett posztok betöltése, az OIT elnöke tiszteletben tartja a jogalkotónak az igazgatási vezetők kinevezési moratóriumára vonatkozó törvényjavaslatban megnyilvánuló politikai szándékát.

A hivatal tájékoztatása szerint a meghallgatás rávilágított arra, hogy az érintett bíróságok rendkívül súlyos helyzetben vannak. Az OIT elnöke törvényi felhatalmazása alapján az érintett bíróságok számára az átmeneti helyzetben időszerűségi mutatóik és szervezeti problémáik enyhítésére ajánlásokat fogalmaz meg - áll a közleményben.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és párttársa, Varga István május 20-án terjesztette be az Országgyűlésnek az ügyészek és a bírák szolgálati viszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz való kötéséről szóló javaslatot. Ebben szerepel az is, hogy 2012. január 1-jéig leállítanák a bírósági vezetők kinevezését, ilyen pályázatokat sem kiírni, sem elbírálni, sem azok alapján kinevezni nem lehet. A javaslat a kihirdetését követő napon lép életbe.

Az indítvány indoklása szerint az igazságügyi szervezeten belüli feladatkörök felülvizsgálatával, a központi régió helyzetének megoldásával összefüggésben a megüresedett bírósági vezetői álláshelyeket akkor indokolt betölteni, amikor az új feladatelosztási rend alapján megtörténik az arányos munkaterhelést biztosító álláshelyek elosztása az egyes bíróságok között.

A Fővárosi Bíróság megbízott elnöke - Gatter László tavalyi lemondása miatt - ez év januárjától Szemán Felicitász elnökhelyettes. A posztra kiírt pályázat tavasszal egyszer már eredménytelen lett.

Június 6-án, a fővárosi összbírói értekezleten a korábbihoz hasonló eredménye volt a véleménynyilvánító szavazásnak: Fazekas Sándor, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnöke kapta a legtöbb voksot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.