Bajnaiék hivatalosan is megalapították a Haza és Haladás Egyesületet

Zárt ajtók mögött, csütörtök délután megalapították a Haza és Haladás Egyesületet – értesült a Népszabadság. A szervezetet Bajnai Gordon vezeti, az alapítók között pedig egykori miniszterek is szerepelnek.

Zárt ajtók mögött, csütörtök délután hivatalosan is megalapították a Haza és Haladás Egyesületet, amelyet Bajnai Gordon vezet, az alapítók között pedig a volt kormányfő egykori miniszterei mellett Felcsuti Péter és Szigetvári Viktor is szerepel – értesült a Népszabadság. Informális csatornákon keresztül úgy értesültünk, hogy az alapítvány Seregély utcai székhelyén formálisan is elfogadták az egyesület alapító okiratát és alapvetését, majd pedig aláírták a bírósági bejegyzéshez szükséges papírokat.

Korábban az Atv.hu hírportál írt először arról, hogy nem a Milla jelenti majd a volt kormányfő politikai visszatérésének bázisát, hanem egy általa létrehozandó új egyesület. A tévécsatorna weblapja szerint ebben a stábban kapott volna helyet Urbán László, az első Orbán-kormány pénzügyminiszter-jelöltje is. Emlékezetes, Urbánt azután „vették le” a politikai sakktábláról, hogy egy nyilatkozatában azt mondta: „más a választási és más a kormányprogram”. Ezt követően esett Orbán választása inkább Járai Zsigmondra pénzügyminiszterként. Urbán László annak idején az Andor László uniós biztosi kinevezésével megüresedett EBRD-igazgatósági tagságot kapta meg, ahonnan tavaly októberben távozott. Lapunk akkor azt írta: Urbán nem felsőbb utasításra, hanem saját elhatározásából fejezte be tevékenységét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankban.

Az Atv.hu információja arról szólt, hogy a Bajnai-stáb koncepciója szerint az Orbán-kormány vitatható teljesítményű gazdaságpolitikáját, különösen a közgazdászkörökben élesen bírált "matolcsyzmust" kívánják az Urbánhoz hasonló „nagyágyúkkal”, így például Felcsuti Péter volt bankszövetségi elnökkel, a Raiffeisen Bank korábbi vezetőjével is ellensúlyozni. Mint azt Bajnai Gordon stábjától megtudtuk: Urbán Lászlóval kapcsolatban annyi kétségtelenül igaz, hogy koordinátorként részt vesz a Haza és Haladás Alapítvány gazdaságpolitikai projektjében, de nem alapító tagja a most létrehozott egyesületnek.

Információink szerint az alapítók között olyan nevek szerepelnek, mint a már hivatkozott Felcsuti Péter, a Bajnai-kormány egykori pénzügyminisztere: Oszkó Péter, a volt külügyminiszter Balázs Péter, az egykori kabinet- és kampányfőnök Szigetvári Viktor, a kommunikációs szakember Gyurkovics Tamás vagy épp a Népszabadság korábbi főszerkesztője, Vörös T. Károly. Lapunk értesülései szerint az egyesület tisztségviselői a lehető leghamarabb megteszik a bírósági bejegyzéshez szükséges jogi lépéseket, a szervezet pontos céljáról és lehetőségeiről pedig Bajnai Gordon fog bővebben beszélni a Milla október 23-i tömegdemonstrációján.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.