Bajnai szombaton meglátogatja az MSZP-t

Bajnai Gordon kicsiripelte a világba: elmegy a szocialisták szombati választmányi ülésére.

"Tegnap Attila felhívott: hallja, h szívesen elmennék a Választmányra. Akkor meghív. Én meg igent mondtam: ott leszek." - így hangzik a bejelentés. Az üzenet azért lett ilyen tömör, mert a Twitter, amelyen döntését a volt miniszterelnök közétette, csak 140 karaktert engedélyez. Attila ebben az esetben az MSZP elnökét, Mesterházy Attilát rejti. Az a rövid közlésből kiderült, hogy Bajnai látogatása a Jókai utcában nem a legegyenesebb úton jött létre.

Bajnai Gordon később azzal egészítette ki rövid internetes bejegyzését, hogy az MSZP országos választmányának szombati ülésén személyesen akar érvelni a „jó együttműködés általa javasolt menetrendje mellett”. Ez utóbbit Bajnai néhány napja egy nyílt levélben tette közzé: ebben azt szorgalmazta, hogy az MSZP és az E14-PM között júniusban kezdődjenek meg az együttműködési tárgyalások és legkésőbb október 23-án már közösen ünnepeljenek és álljanak ki a rezsimváltás mellett.

Mesterházy Attila szocialista pártelnök erre válaszul már másnapra (ehét hétfőre) tárgyalóasztalhoz hívta az ex-miniszterelnököt a választási szövetségét, Bajnai azonban elhárította a lehetőséget, mondván: épp azért javasol júniusi kezdést, hogy addig mind több bizonytalant tudjanak megszólítani és mindkét politikai tömb (értsd: MSZP és E14-PM) rendezni tudja szövetségi hálóját, vagyis viszonyát például a Gyurcsány-féle DK-hoz, a Schmuck-féle MSZDP-hez vagy épp az újonnan megalakuló liberális és konzervatív erőkhöz.

Az MSZP meglehetősen értetlenül állt az előtt, hogy Bajnaiék tárgyalást javasolnak, majd mégis időt kérnek. Bajnai végül az ATV híradójának nyilatkozva jelezte: elfogadná az MSZP választmányi ülésére szóló meghívót, akár a soron következő ülésre. A politikus azt mondta: dolgozott már egyszer szövetségben az MSZP-vel, ma is sokra tartja a pártnak azokat a politikusait, akik a válságkezelő kormány programjának támogatásakor háttérbe szorították pártos és személyes érdekeiket az ország érdekében. Így tisztában van azzal is, hogy a választmánynak milyen fontos szerepe van a szocialista párt szövetségi politikájának alakításában, ezért számára természetes, hogy – ha hívják – elmenne az MSZP „parlamentjének” tanácskozására.

Ezt hallva Mesterházy csütörtök este felhívta Bajnait és átadta a jelképes meghívót. Az MSZP választmánya egyébként hagyományos, soron következő ülését tartja most szombaton: napirenden az egy éve elfogadott politikai stratégia értékelése és esetleges módosítása szerepel.

Bajnai Gordon a szocialista frakcióvezető vendégeként - még 2009-ben kormányfőként
Bajnai Gordon miniszterelnök Fehér Házban, Képviselői Irodaház MSZP frakciónál sajtótájékoztató Mesterházy Attila, MSZP frakcióvezető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.