Bajnai szerint Orbán szovjet utódállammá tenné Magyarországot

Orbán Viktor szovjet utódállammá, "közép-ázsiai Orbánisztánná" akarja tenni Magyarországot - mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM Szövetség vezetője kedden Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

Félő, hogy a miniszterelnök Kelet és Nyugat érdekszféráinak ütköző zónájában vonja Magyarországot a paksi atomerőmű bővítéséről és az orosz államhitelről Oroszországgal kötött szerződéssel - tette hozzá.

Bajnai Gordon kijelentette, ha áprilisban nem lesz változás, akkor Magyarország olyan keleti útra térhet, ahonnan Ukrajna most menekül.

"Azt látjuk, hogy Ukrajnát korábbi vezetője megpróbálta tartósan Európától eltávolítani, gáz- és pénzügyi alku keretében Kelethez kötni, de az ukrán nép ezt nem fogadta el" - mondta.

Az Együtt-PM vezetője úgy fogalmazott, hogy Ukrajna Oroszországnak hűségesküt tett vezetői elmenekültek az országból, és most akut veszély, hogy az oroszok Ukrajna felé elzárják a gázcsapot. "Felelős magatartás-e az, hogy jelenleg a magyar állam által megvásárolt gáztározókban feleannyi gáz van biztonsági tartalékként, mint ami korábban szokásos volt? - tette fel a kérdést.

A politikus szerint a rezsicsökkentés érdekében "kipumpálták" az ország gáztartalékát a tározókból.

A paksi erőmű kapacitás-fenntartásáról kötött magyar-orosz megállapodásról azt mondta: a kormány ezzel a rezsiháborúban, az államadósság és az ország függetlenségéért vívott harcban is letette a fegyvert. Mint mondta, "kétszer annyiba fog kerülni az áram, mint amennyiért ma vesszük, háromezer milliárd forintot akarnak drága orosz hitelből finanszírozni, és most Orbán Viktor Moszkvában kér menedéket".

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a paksi atomerőmű bővítését szakma elemzés, szakmai, társadalmi vita után népszavazásra kell bocsátani.

A tájékoztatón Harangozó Tamás MSZP-s képviselő, az Összefogás szekszárdi képviselő-jelöltje bejelentette, hogy Tolna megyében az Összefogás mindhárom képviselőjelöltjét nyilvántartásba vették.

Egy korábbi, a paksi erőmű bővítését támogató nyilatkozatával kapcsolatos kérdésre válaszolva kifejtette, továbbra is fenntartja álláspontját, ugyanakkor az elmúlt négy évben a kormány nem végzett érdemi előkészítő munkát. Szerinte kimaradt a szempontok közül, hogy az erőmű bővítése valódi térségfejlesztő program legyen, és ez az Orbán-kormány egyik nagy bűne - tette hozzá a szocialista politikus.

A sajtótájékoztatóra érkező ellenzéki politikusokat huszonöt tiltakozó többek közt "Hazaárulók", "Hazugok","Hamisítók" feliratú táblákkal, tapssal, füttyszóval várta a szekszárdi MSZP-iroda előtt. A tiltakozók egy a helyszínt biztosító rendőr kérésére az irodához vezető járda helyett a mellette lévő füves területre húzódtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.