Bajnai reméli, folytatódik a Medián által mért trend

Idegenben játszva kell győznünk – jelentette ki Bajnai Gordon Budaörsön. A volt miniszterelnök a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány alapítójaként, a Közéleti Klub vendégeként beszélt arról, hogy az elkövetkező 2-3 hónapban országjárásra indul, sokféle helyszínen sokféle emberrel szeretne beszélgetni, találkozni.

– Rezsimváltásra van szükség - mondta a Jókai Művelődési Központ zsúfolt színháztermében, és hozzátette, egy normális országban 4-5 évenként a politikai közép elnyeri a választók szavazatainak többségét és kormányozza az országot.

– Négy-öt év elmúltával a választópolgárok arról szavaznak – mondta –, hogy jól kormányoztak-e vagy sem. Nálunk nem ez történik. A választók 53 százaléka felhatalmazta Fideszt, a lehetőséget azonban az így megszerzett kétharmados többség nem arra használja, hogy javítsa a rendszer hibáit, hanem hogy megőrizze a hatalmát. Átszabja a választói körzeteket és bevezeti a regisztrációt, amivel megüzeni: mivel nincs rátok szükség, ne is szavazzatok. A regisztrációról soha nem mondják el, hogy miért jó, hanem szemlesütve bizonygatják, hogy nincs vele semmi baj.

– A jól működő társadalom és a gazdaság bizalomra épül – szögezte le Bajnai, az Együtt 2014 választói mozgalom egyik alapítója. – A rezsimváltás után a legfontosabb feladat ennek helyreállítása lesz. Arra, hogy a mostani kormány képes lenne helyreállítani az alapvető bizalmi viszonyokat, ma már nem látok esélyt. A bizalom külföldön elillant, itthon romokban hever. A bizalmi keretek helyreállításának kerete a jogállam, talán ezzel lesz a legkevesebb gond a rezsimváltás után. A gazdaság helyreállítása szintén bizalmi kérdés, de az már bajosabb feladat.

Bajnai válaszolt azokra a kérdésekre is, amelyek az Együtt 2014 és az MSZP várható viszonyára vonatkozott. A volt miniszterelnök szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az MSZP ma a legnagyobb politikai erő az ellenzéki oldalon. A 2010-es kudarc után elhangoztak olyan jóslatok, hogy a párt összeomlik, ez nem következett be. Az, hogy képes volt erősödni, világos politikai teljesítmény eredménye. Ahhoz, hogy a kormányt és a rezsimet le lehessen váltani, nagy létszámú szavazóbázisra – 2 és fél-hárommillió választóra – van szükség. Ma nem látszik, hogy egyetlen párt maga mögé tudna gyűjteni ennyi választót. A győzelemhez az kell, hangsúlyozta Bajnai, hogy a mérsékelt középerők össze tudjanak fogni, az MSZP pedig tovább erősödjön. De azok számára  is kell alternatíva, akik nem szavaznak a szocialistákra. 

A Medián legfrissebb közvélemény-kutatásáról, amely az Együtt 2014 mozgalom erősödését jelezte, úgy fogalmazott, hogy sok bizonytalan szavazót tudtak megszólítani, és reméli, hogy ez a tendencia tovább folytatódik.

– A mérsékelt jobbközép igényeinek is meg kell felelni – mondta Bajnai, és kifejtette, nem elcsípni kell a jobboldali szavazókat, hanem világos ajánlatot kell nekik tenni. Az ajánlat lényege, hogy józan, normális országot építünk, s véget vetünk a züllés-romlás-szakadás mára felgyorsult folyamatának. 

– Eléggé szomorú – mondta Bajnai –, hogy a Fidesz nem mérsékelt, konzervatív párt, hanem olyan radikális-populista hatalmi tényező, mely forradalmat hirdet, nem tiszteli a magántulajdont, és kezdi eluralni az államkapitalista szemlélet. Inkább magyarkodnak, mint a magyar nemzeti érdekeket képviselnék. Ez nem jobbközép párt, hanem olyan hatalmi gépezet, melyet a sajtója és intézményei révén csupán 5-10 ezer ember működtet. Ezért kell felkínálni a tisztességes jobboldaliaknak is a lehetőséget az élhető országra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.