Bajnai cáfolja a Heti Válasz cikkét

Csak a formája bizonytalan Bajnai Gordon őszi visszatérésének. A volt kormányfő nevével fémjelzett új mozgalom nem lesz pártszerű, de egy Facebook-csoportnál azért komolyabb alakot ölthet – írja a Heti Válasz.

A lap értesülése szerint döntés már van, az egykori kormányfő ősszel zászlót bont. Ám új pártot és szigorú szervezeti kereteket nem akar; inkább egy ellenzék „feletti” (a jelenlegi alakulatok tagjai számára nyitott) választói mozgalmat generálna, amely csak kedvező közvélemény-kutatási adatok esetén eresztene mélyebb gyökereket.

A Heti Választ azt állítja, hogy informális úton Bajnai nyilvánvalóvá tette az MSZP-nek: arra nem vágyik, hogy Medgyessy 2.0 legyen, azaz egy esetleges siker után „felfalassa” magát a párttal. Éppen azért alapít mozgalmat, hogy a mögötte mutatkozó társadalmi támogatottságra hivatkozva illő szerénységre tudja inteni mind a szocialistákat, mind a többi baloldali szervezetet.

A lap forrásai szerint ha a mozgalmi kísérlet sikerül, az MSZP, az LMP, a parlamenten kívüli Szolidaritás – továbbá az egykor szabad demokrata Fodor Gábor által szervezendő új liberális erőközpont – csak akkor lesz hajlandó összerendeződni a Bajnai-féle olajfa alá, ha abban Gyurcsány Ferenc nem kap helyet. Az MSZP ugyanis sosem fogja megbocsátani a pártszakítást, az LMP pedig identitáskérdést csinál abból, hogy sem Orbánt, sem Gyurcsányt nem segíti hatalomhoz.

Bajnai cáfol

A Heti Válasz legújabb számában megjelent, Bajnai Gordon esetleges politikai szerepvállalásáról szóló cikk az újságíró és – ha voltak – a forrásai feltételezéseiből, találgatásaiból épül fel - reagált a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány. Hozzátették: ennyiben a cikk helye a lap véleményrovatában és nem a hírek között lett volna. Bajnai Gordon volt miniszterelnöktől, illetve az általa alapított és vezetett Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványtól a cikkben szereplő állítások megerősítését vagy cáfolatát nem kérte a cikk írója.

A közlemény szerint az írásban említett politikai szerepvállalásról – annak tartalmáról, az arról való döntésről – szóló állítások feltételezéseken alapulnak, így azokat cáfolják."Összeesküvés-elméletek és politikai hipotézisek részletes, utólagos kommentálása helyett a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány a jövőben is a jó kormányzás magyarországi térnyerésére, fontos szakpolitikai programpontok kidolgozására kíván koncentrálni, pártpolitikai tevékenységet nem végez" - zárul a szöveg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.