Bajnai nem akar az MSZP kormányfőjelöltje lenni 2010-ben

Bajnai Gordon nem látja okát annak, hogy változtasson korábbi álláspontján, és 2010-ben az MSZP kormányfőjelöltje legyen - mondta a miniszterelnök az MTI-nek adott interjújában. Emlékeztetett: tavasszal egyéves válságkezelésre vállalkozott. Sajtóinformációk szerint az MSZP ennek ellenére őt fogja felkérni miniszterelnök-jelöltnek.

"A munkának a közepén tartunk, és erre a feladatra kell minden erőmet koncentrálnom. Nem a következő választásra, hanem a következő 10-15 évre kell Magyarországot jó pályára állítani" - jelentette ki, hozzátéve: aki az országot irányítja, annak most sokszor éppen olyan döntéseket kell hoznia, amelyek rövid távon ronthatják a választási esélyeket, de az ország érdekeit szolgálják. Akkor marad tiszta az ember feje, ha így gondolkodik - mondta.

Az esetleges kormányátalakítás esélyét firtató kérdésre a kormányfő emlékeztetett, hogy egyértelmű feltételekkel vállalta a posztot, vagyis a kormány összetétele az ő döntése és felelőssége. Hozzátette: változtatni akkor kell, ha jelentős ok van rá, most azonban nem lát ilyet.

Az MSZP Bajnai Gordont kérheti fel miniszterelnök-jelöltnek - a kormányfő minden tiltakozása ellenére -, a december eleji kongresszuson nem lesz tisztújítás, és mégsem távoznak miniszterek a kampány miatt - információink szerint ez a legvalószínűbb terv az elkövetkező hónapokra a szocialista pártban - írja elemzésében a Hírszerző.

A lapnak a szocialisták egyik erős embere úgy fogalmazott: „Nincs más lehetősége a pártnak, mint hogy tisztelettel felkérje Bajnai Gordont, hogy ha az MSZP nyerné a választásokat, akkor folytassa a kormányzást. Nem kell, hogy vezesse a listát, vagy az ovb-t, nem is kell, hogy képviselő-jelölt legyen, sőt, még kampányolnia sem kell. Lenne is miniszterelnök-jelölt, meg nem is."

Ha ő erre is nemet mondana, akkor három eset lehet: párton kívüli miniszterelnök-jelölt lenne, vagy a párt egyik emblematikus, „öreg" politikusa kapná a megtisztelő feladatot, vagy egy fiatal szocialista. Utóbbi Mesterházy Attila frakcióvezető lehet, de a külsős jelölt lehetőségének is vannak hívei. Azonban az elsődleges jelölt a lap által megkérdezett valamennyi politikus Bajnai Gordont látná legszívesebben húzónévként.

"Mindent megteszek azért, hogy meggyőzzem Bajnai Gordont, vizsgálja felül álláspontját", amely szerint csak egy évre vállalta a miniszterelnöki megbízatást - mondta Szabó Imre, aki az MSZP Pest megyei elnöke is a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Hangsúlyozta: meggyőződése, hogy az MSZP és a kormányfő részéről is jó döntés lenne, ha folytathatnák a közös munkát. Elmondta azt is, hogy a kampányidőszakban Pest megyei és országos politikusként is részt vesz az MSZP kampányában, de közben a kormány fennállásáig a miniszteri tevékenységét is ellátja.

Bajnai Gordon nem akar az MSZP kormányfőjelöltje lenni 2010-ben
Bajnai Gordon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.