Bajnai Gordon azt mondta: nem ezt mondta

"Semmilyen módon nem minősítettem, és nem hasonlítottam félázsiai törzsekhez semmilyen szavazókat, félázsiai népségnek a mostani miniszterelnök nevezte a magyarokat" – mondta Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke.

A volt miniszterelnök a Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló bizottságban tartott meghallgatását követően azt mondta: kedden egy angol nyelvű sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Jobbik szavazói és a Fidesz radikálisabb szavazói között elég nagy az átjárás. 

A Fidesz "foglyul" ejtette a konzervativizmus fogalmát, miközben egyre több konzervatív, mérsékelt szavazó Magyarországon már nem talál magának pártot, mert a Fidesz - azért, hogy a Jobbik radikális, szélsőséges szavazóinak "udvaroljon" - olyan pozíciókat vesz fel, hogy elhagyja a közepet - fogalmazott Bajnai Gordon.

"Erről beszéltem, és egy hasonlatot használtam, egy ismert földrajzi hasonlatot, ami arról szól, hogy vannak olyan államok, amelyeknek nem lehet tudni, hogy a lakói az ő állampolgárai, vagy mások állampolgárai, mert vándorolnak a határokon úgy, ahogy a Fidesz szavazóinak egy része és a Jobbik szavazói mozognak a két párt között" - fejtette ki.

Bajnai Gordon úgy vélte: fontos lenne, hogy amennyiben a Fidesz a demokratikus közép konzervatív gondolathoz sorolja magát, akkor határolódjon el azoktól a szélsőséges nézetektől, amelyek lehetővé teszik ezt a "csúszkálást" a szavazók között. "Pusztán csak ennyit mondtam, ne magyarázzák félre a szavaimat" - tette hozzá. 

Bajnai Gordon kedden a Magyarországon dolgozó külföldi újságíróknak angolul tartott sajtótájékoztatóján az Mno.hu összefoglalója szerint úgy fogalmazott: "Látok bizonyos mozgást a Fidesz és a Jobbik szavazói között oda és vissza. Kicsit olyan ez, mint az afgán és pakisztáni határon élő törzsek, nem tudni, melyik országhoz tartoznak, csak mennek az árral". A tudósítás szerint a volt miniszterelnök úgy vélte: nagyon gyakran a Fidesz megpróbálja visszaszerezni ezeket a szavazókat, ez radikalizálja a kormánypártot, és nagyon gyakran olyan álláspontot képvisel, ami elfogadhatatlan egy centralista szavazónak.

A Fidesz szóvivője erre szerdán úgy reagált: Bajnai Gordon a baloldal legrosszabb hagyományait folytatja, amikor afganisztáni és pakisztáni törzseknek titulálja azt a 3 millió embert, aki 2010-ben a Fideszre, vagyis a Gyurcsány–Bajnai-korszak leváltására szavazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.