Bajnai Gordon: Rosszabb a helyzet, mint 2009-2010-ben

Bajnai Gordon szerint az állami tulajdonú vállalatok vezetőinek nagy összegű jutalmaival kapcsolatban Orbán Viktor "kimondta az igazságot": Magyarország most rosszabb helyzetben van, mint 2009-2010-ben volt.

Az Együtt-PM szövetség vezetője csütörtökön Nagykanizsán a szocialistákkal közös országgyűlésiképviselő-jelöltet, Göndör Istvánt bemutató sajtótájékoztatón beszélt erről. Azt mondta, hogy a "közfelháborodást keltő" hatalmas prémiumokkal kapcsolatban a miniszterelnök a nehéz gazdasági helyzettel indokolta, hogy a cégvezetőknek vissza kell fizetniük a kétmillió forinton felüli összeget. "Akkor most nehéz helyzetben van az ország vagy jobban teljesít?" - tette fel a kérdést Bajnai Gordon, aki szerint a kormányfő most mondta ki az igazságot, hogy nehezebb helyzetben van az ország, mint a szocialista válságkormányzás idején volt.

"Magyarország nem jobban teljesít, Magyarországot sajnos rosszabbul kormányozzák, Simicska Lajos jobban teljesít, ellenben Magyarország minden lakója rosszabbul él, mint három-négy éve", amiből az következik, hogy Magyarország többre képes, jobbat érdemel - fogalmazta meg a korábbi miniszterelnök.

Felidézte, hogy 2009-ben, amikor a hetven-nyolcvan éve nem látott világgazdasági válság elérte Magyarországot is, kormánya saját magán kezdte a takarékoskodást. A miniszterelnöki feladatok elvégzéséért kért egyforintos bér és a kormánytagok fizetésének 15 százalékos csökkentése révén egy év alatt 46 millió forintot takarítottak meg, amit egy szolidaritási alapon keresztül családok támogatására fordítottak.

"Olyan adócsökkentést csináltunk, ami a minimálbértől az átlagbér feletti szintig mindenkinek többet adott és nem elvett", mert akkor úgy gondoltuk, hogy a válság közepette mindenkinek visszafogottságot kell tanúsítania - jelentette ki a politikus. Hozzátette: a Bajnai-kormány vezette be, hogy állami cégnél a legmagasabb fizetés nem haladhatja meg a kétmillió forintot, míg a mostani kormány ennek ellenkezőjét teszi.

Kifejtette: az egykulcsos adó miatt négy év alatt 11 ezer forinttal csökkent a minimálbéresek nettó bére, a vállalkozók terheinek emelkedése miatt több mint ötvenezer munkahely szűnt meg, "az egyre reménytelenebb helyzet miatt" ötszázezren hagyták el eddig az országot. A fiatal és középkorú képzett emberek "menekülnek a kilátástalanság elől", például Zala megyéből már Horvátországba is járnak dolgozni az emberek.

Az elmúlt három évben végrehajtott 2600 milliárd forintos megszorítás több mint kétszer akkora, mint amit a válság idején végre kellett hajtani, miközben maguknak nem megszorítanak, hanem "a saját zsebükbe még raknak is", ami nem tisztességes így - fogalmazott.

Bajnai Gordon az Együtt-PM szövetség és az MSZP közös jelöltjeként mutatta be Göndör Istvánt, akiről azt mondta: "a rendszerváltás előtti hetekben-hónapokban kezdte politikai karrierjét", és már több mint húsz éve képviseli a nagykanizsaiakat és a térséget az országgyűlésben. Helyi civil felkérésnek engedve döntött úgy, hogy a rendszerváltók szövetségének jelöltje lesz, és ezért megszüntette az MSZP-ben a párttagságát.

Erős lobbistaként jellemezte a jelöltet, akiről azt mondta: nevéhez kötődik például a Zala Megyei Kórház szívsebészetének megújítása Papp Lajos professzor idején, a nagykanizsai kórház korszerűsítése, az M7-es autópálya határhoz közeli szakaszának megépítése, a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszának indulása. A szocialista pártban tizenkét éven át volt frakcióvezető helyettes, így tapasztalatai alapján "az Együtt-PM frakciónak is meghatározó tagja lehet".

Göndör István arról beszélt, hogy bár már nyugdíjba készült, a jelölést örömmel fogadta. "Az esküszegő, minden elemében a diktatúrába hajló Orbán-kormány leváltásához" szívesen adja a tudását, tapasztalatait, kapcsolati tőkéjét - sorolta.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztató végén feltett kérdésre nem kívánta kommentálni azt, amit Gyurcsány Ferenc csütörtök reggeli rádióinterjújában az ellenzéki együttműködésről elmondott, mert szerinte "minden üzengetés árt az összefogás lehetőségének". Arra a felvetésre, hogy a Demokratikus Koalíció jelöltjeinek javára lát-e lehetőséget a visszaléptetésekre, azt felelte: a miniszterelnök-jelölti szerepről és csaknem 500 milliós kampányfinanszírozási összegről már lemondott a pártszövetség az összefogás érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.