Bajnai Gordon: jövőre miniszterelnök leszek!

A volt kormányfő szerint Magyarországnak szüksége van arra, hogy a 2009–2010-ben megkezdett higgadt, szakszerű, a jövőbe néző és reményt adó kormányzást folytassák.

„Miniszterelnök leszek. Magyarországnak szüksége van arra, hogy a 2009–2010-ben megkezdett higgadt, szakszerű, a jövőbe néző és reményt adó kormányzást folytassuk. Ezért küzdök, és erről fog szólni az Együtt kampánya” – ezt nyilatkozta Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője az Origo azon kérdésére: egy év múlva kormányfő, miniszter vagy frakcióvezető lesz-e a politikus. Bajnai Gordon az interjúban többek között elmondta azt is, hogy az október 23-i közös demonstráció után – amely során szerinte többen felrúgták az előzetes megállapodást – nem kereste Gyurcsány Ferencet.

„Épp a szövetségekhez szükséges alapvető bizalmat rombolta az, hogy a választási győzelem érdekében kezdeményezek egy rendezvényt, amelyet aztán meghekkelnek. Az nem az összefogás valódi szándékára utal, ha az ellenzék egyik vezető politikusát lekiabálják a színpadról. De nem akarok erről többet beszélni, mert az elmúlt egy évben megtanultam, hogy a kormányváltásnak az árt a legjobban, ha egymásnak üzengetünk. Én Orbánnal szeretnék foglalkozni” – tette világossá Bajnai Gordon.

Az Origo további, a DK-t és Gyurcsányt érintő kérdéseire azonban elmondta, hogy csak azokkal érdemes összefogni, akik nemcsak szavakban, hanem tettekben is le akarják győzni 2014-ben Orbán Viktort. „Mindent kész vagyok megtenni, ami segíti a 2014-es győzelmet. Gyurcsány jelenlegi taktikája alapján viszont kérdés, hogy a 2014-es győzelmet tartja-e szem előtt, vagy csupán azt, hogy mindenáron, akár az ellenzék veresége árán is bejusson a parlamentbe” – fogalmazott Bajnai, hozzátéve: a DK-s vezetőknek tudniuk kell, hogy aki az ellenzéki tábort megosztja, súlyos történelmi felelősséget vállal. Szintén a hírportálnak adott interjújában olvasható, hogy az elmúlt év legnagyobb hibájának Bajnai Gordon azt tartja: sokáig önmagukkal foglalkoztak, sokáig tartott a helyezkedés az ellenzéki oldalon, aminek még mindig nincs vége.

Szintén az ellenzéki összefogásról és benne Gyurcsány Ferencről is beszélt a hvg.hu-nak adott interjújában az MSZP korábbi elnöke. Lendvai Ildikó ebben megerősítette, hogy nincsenek politikai ambíciói, Mesterházy Attila pártelnöki tanácsadó testületében viszont szívesen vállalt feladatot. „Vannak értelmes programjaink, van együttműködő partner, de hiányzik a mondandó szuggesztivitása és talán a megfelelő szervezeti konstrukció is, ami a kormányváltó szavazatokat nem fordítja egymás ellen (…) Én magam is erőltettem, hogy legyen végre megállapodás. Agitáltam, nyomtam bele mindenkit. Persze én is azt szerettem volna, mint mindenki, hogy közös lista legyen, egy miniszterelnök-jelölttel. De ennek hiányában a két listát is elfogadtam. Most csak azt mondom, hogy a helyzet változott, tovább kell gondolni a lehetőségeket” – fogalmazott Lendvai Ildikó.

A politikus hangsúlyozta, hogy „esze ágában sincs felrúgni” az Együtt-PM-mel kötött szövetséget, mert azt komoly értéknek érzi, „de a változásokat figyelni nemhogy szabad, hanem kötelező.” Lendvai hozzátette: a kétlistás modell technikai megoldás volt az adott helyzetre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.