Bajnai figyelmeztet: nem lesz Kánaán az új kormány felállásával

Az Együtt-PM vezetője szerint bár az Összefogás újra normális, kiszámítható, békés és gyarapodó országgá szeretné tenni Magyarországot, nem lesz Kánaán az új kormány felállásával.

"Nem fog manna hullani az égből, nem szeretnék ezzel senkit ámítani, mert pokolian nehéz helyzetben van az ország, oda kormányozta a Fidesz" – mondta Bajnai Gordon hétfőn Szigetváron, lakossági fórumon.

A volt miniszterelnök – akit a fórum helyszíne előtt különböző transzparensekkel felsorakozó tüntetők kisebb csoportja fogadott – mintegy százötven tagú hallgatósága előtt hangsúlyozta: mivel "annyi nyilvánvaló, alapvető dolgot tett tönkre ez az elmúlt négy év", az új kormány feladata a helyreállító kormányzás lesz.

"Április 7-én ugyanazon a lejtőn leszünk, mint amin most lefelé robogunk, csak megvetjük a sarkunkat, lefékezünk, megállunk, megfordulunk, és kapaszkodva, izzadva felfelé indulunk" – közölte.

Bajnai Gordon az Összefogás választási győzelme esetén az új kormány legfontosabb feladatának a jogbiztonság, az alkotmányosság helyreállítását nevezte. Szerinte ez az emberek életébe nyugalmat, kiszámíthatóságot, tervezhetőséget hoz. A politikus kiemelt célként fogalmazta meg a "valódi" munkahelyek bővítését, a hasznos tudást adó oktatási rendszer megteremtését, valamint a szolidaritás erősítését.

Az Együtt-PM vezetője úgy vélte: a családból a politikát kiűző békés kormányzást kell folytatni, és a haladás érdekében az ország értsen egyet a legalapvetőbb hosszú távú ügyekben. A választás után a mérsékelt jobb- és baloldalnak meg kell egyeznie, hogy elutasítja a mostani kormány által képviselt populista, népszerűsködő radikalizmust és az ennél szélsőségesebb nézeteket, és meg kell állapodnia a főbb irányokról – mondta.

Bajnai Gordon felhívta ugyanakkor közönsége figyelmét arra, hogy békét az hozhat, aki erős felhatalmazást kap a választásokon, a győzelemhez nagyon sok embernek el kell mennie szavazni. Olyanoknak is, akik ma otthon vannak, mert reménytelenséget látnak, vagy várják a csodát, vagy félnek. A fő ellenségünk nem Orbán Viktor, hanem a reményvesztettség, a csodavárás és a félelem, ezt a hármat kell legyőznünk – közölte.

A volt miniszterelnök az Orbán-kormány tevékenységét értékelve kiemelte, hogy Orbán Viktor egy közép-ázsiai típusú szovjet utódállamként képzeli el Magyarország jövőjét.

Bajnai Gordon szerint a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáról kötött magyar-orosz megállapodás az elmúlt négy év kormányzásának szimbóluma, mert jelképezi mindazt a hazugságot, mellyel az Orbán-kormány építi az uralmát. Kétszer annyiba fog kerülni az áram, mint amennyiért ma vesszük, háromezermilliárd forintot akarnak drága orosz hitelből finanszírozni – mutatott rá. Úgy vélte: a megállapodással Orbán Viktor feladta a rezsiharcot, az államadósság elleni küzdelmet és az általa meghirdetett szabadságharcot is.

Mást sem hallunk három éve, mint azt, hogy a miniszterelnök kivont karddal küzd a brüsszeli sárkány ellen. Addig-addig kardozott, míg egyszer csak egy medve ölébe nem huppant, csakhogy ez a medve közben elindult a Krím félszigetre – fogalmazott.

Bajnai Gordon hangoztatta: nem hiteles egy szabadságharcostól, hogy Brüsszeltől félti a magyarok szabadságát, és közben azzal az Oroszországgal szövetkezik, amely katonai erővel támad szomszédjára.

Az, hogy Magyarország a gáz mellett az áramellátását is azokra bízza, akik lehet, hogy a jövő héten elzárják a gázcsapot, nem úgy hangzik, mintha az ország függetlensége növekedett volna – vélekedett az Együtt-PM vezetője.

Véleménye szerint a Paksról szóló szerződés a hatalom megtartásáról és a pénzéhségről szól, mivel a fejlesztés a beszállítóknak 1500 milliárd forint megrendelést jelenthet. 

Ez a csapat, az egykori kollégiumi szobatársak, hol kormányban, hol ellenzékben egy dolgot csináltak: a politikai befolyásból pénzt. A pénzt egy részét visszafektették a politikába, amelyből több hatalom és több pénz lett. "Ez egyfajta politikai részvénytársaság, maffiaállam" – mondta.

Bajnai Gordon közölte: bár a Fidesz a médián keresztül elképesztő erővel építi a "hazugságfüggönyt" a választók elé, egyre többen vannak, akik a bőrükön, a zsebükön, a szívükben érzik, hazugság az, ami szembejön. 

Egyre többen értik meg, mi az áprilisi parlamenti választás tétje, kezdik megérteni, Magyarország milyen irányba indult el, és hogy az az Orbán Viktor, aki egykor szimbolikusan hazaküldte a szovjet katonákat, ma egyedüli felelősséget visel azért, hogy az országot eltéríti az európai útról, és vissza akarja vinni keletre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.