Bajnai fájdalomcsillapítást ajánl

Herényi Károly ötpárti egyeztetést kér az eurózona előszobájába lépést sürgetve, a kormány nem reagált, a Fidesz szerint megint hármat hazudott a kormány.


Varga Mihály: a sánta kutya Overdose a miniszterelnökhöz képest

„Mindenképpen fájni fog, de csökkentjük a fájdalmat”  fogalmazott az Országgyűlés hétfői ülésén Bajnai Gordon gazdasági miniszter, amikor Podolák György szocialista képviselő felszólalására reagált. A gazdasági bizottság szocialista elnöke napirend előtt a gazdasági csúcsra utalva azt mondta: nyolcvan éve nem látott válság kellett ahhoz, hogy a pártok és a gazdasági élet képviselői azonos platformon legyenek és a szakmapolitikai kérdések kerüljenek előtérbe. Azt megjegyezte, hogy a KDNP és a Fidesz elnöke, frakcióvezetői nem vettek részt a tanácskozáson. Ezzel együtt szerinte szakszerű és felelős felszólalások voltak, a csúcstalálkozó sikeres és eredményes volt. „Ez elgondolásra kell késztesse azokat, akik a régi nótát fújják”  fogalmazott Podolák György, a távolmaradókra utalva. A szocialista politikus a kormánycsomag érdemeit sorolta, kiemelve, hogy ezeknek a lépéseknek erős társadalmi támogatottságra is szüksége van. „Kevesebb politikusra és több államférfira van szükség, akik képesek félre tenni önös érdekeiket.Bízom benne, hogy a jövőben világgazdasági válság nélkül is készek leszünk együttműködni” tette hozzá.

Bajnai Gordon viszont kiemelte azt is, hogy a kormány és ellenzéki oldal is több ponton egyet tudott érteni. Ezt a közös gondolkodást, megegyezésre való törekvést folytatni kell – mondta. A miniszter hozzátette újabb és újabb bankok lépnek be a vállalkozások talpon maradását segítő programba. Mindamellett szerkezetátalakító reformokat (az euró bevezetése, önkormányzati reform, pártfinanszírozás) sürgetett, amelyhez ellenzéki támogatás is kell. Ha ebben meg tudunk állapodni, nem válságról válságra bukdácsolunk majd, hanem Magyarország tartós biztonság és növekedés pályára tud állni – fejezte be felszólalását Bajnai Gordon.

Herényi Károly napirend előtt arra kérte Veres János pénzügyminisztert, azonnal kezdeményezzen ötpárti egyeztetést, az eurozóna előszobájához, az ERM IIhöz való feltételek megteremtésé. Az MDFes frakcióvezető szerint az IMFhitellel elkerültük a csődközeli helyzetet, de messze nem stabilizálta a gazdsági helyzetet. Az ellenzéki politikus, ahogyan a gazdasági csúcson, most is arra kérte a kormányt és az Országgyűlést: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy minél előbb csatlakozzunk az eurozónához. "Valószínáleg az EUnak is olcsóbb lenne, ha egyes országos csatlakozhatnának. Az MDF felvetése úgy látszik meghallgatásra talált, Simor András jegybankelnök is úgy vélte, hogy a közeljövőben adottak lehetnek a csatlakozás feltételei.

Mivel a felszólalásra a kormány részéről senki sem reagált, nem lehet tudni, Veres János valóban egyeztetésre hívjae a parlamenti frakciókat.
"Ha van sapka, ha nincs sapka"  Varga Mihály felszólalására viszont reagált a pénzügyminiszter, a sapkázással arra utalva, hogy a Fidesznek semmi sem jó. A költségvetési bizottság fideszes elnöke előtte arra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy kérjen bocsánatot a Tisztelt Háztól, az lett volna ugyanis az elegáns a részéről, ha elismeri: "Tévedtem, nincs IMFszerződés". Varga Mihály sajnálatosnak nevezte, hogy a miniszterelnök bocsánatkérés helyett "gyerekes módon gyalázkodik, vádaskodik".  Lassan az az érzésünk, hogy az a bizonyos sánta kutya a csodaló, a magyar Overdose a miniszterelnökhöz képest"  fogalmazott a fideszes politikus, aki ezen meglátását azzal támasztotta alá, hogy Gyurcsány Ferenc háromszor nem mondott igazat: amikor a válság apostolainak nevezte a fideszeseket; amikor azt mondta, hogy Magyarország nem veszi fel és nem költi el az IMFhitelt, holott már 4,9 milliárd eurót le is hívtak; illetve, amikor arról nyilatkozott, hogy van IMFszerződés.  Mire is fogják felhasználni a pénzt? Miniszterelnök úr, erről beszélni kellene a Parlamentben  fordult Varga Mihály a miniszterelnökhöz, hozzátéve, hogy "van itt pénz", a Miniszterelnöki Hivatal 1,2 milliárd költ kommunikációra, prra. Nem a nyugdíjasokon, meg a közszférán kellene kezdeni a megtakarítást, hanem itt.

Válaszul Veres János emlékeztette Varga Mihályt arra, hogy annak idején éppen az általa vezetett költségvetési bizottság ülésén adtak részletes tájékoztatást az IMFnek küldendő szándéklevélről. Az IMFhitel pedig nem felhasználásra kerül, az az ország devizatartalékát képezi.  A kormánynak érdekében áll, hogy a lehető leghamarabb nyilvánosságra hozza azokat az információkat, feltételeket, melyek az IMFhitel felhasználásával kapcsolatosak  közölte a pénzügyminiszter, aki megjegyezte azt is: egyetlen más ország esetén sem fordult elő, hogy az IMFvezérigazgatónak, Dominique StraussKhannak kellett volna nyilatkoznia arról, hogy van, vagy nincs szerződés.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.