Bajnaiék az ukrán függetlenségért tüntettek

Ukrajna függetlenségéért tüntetett a budapesti orosz nagykövetség Bajza utcai épülete előtt az Együtt PM vasárnap délután. A több száz demonstráló mécsesekből rakta ki az utca közepén Ukrajna nevét, és azt követelte, hogy Oroszország vonja ki a katonáit a szomszédos ország területéről.

Ukrajna függetlenségéért tüntetett a budapesti orosz nagykövetség Bajza utcai épülete előtt az Együtt PM vasárnap délután. A több száz demonstráló mécsesekből rakta ki az utca közepén Ukrajna nevét, és azt követelte, hogy Oroszország ne küldjön katonákat a szomszédos ország területére. 

Résztvevők az Együtt-PM szövetség flashmobján, amelyet az orosz csapatok Ukrajnából való kivonásáért tartottak a budapesti orosz nagykövetség előtt
Résztvevők az Együtt-PM szövetség flashmobján, amelyet az orosz csapatok Ukrajnából való kivonásáért, az Ukrajnában élő kisebbségek jogainak védelméért, valamint a magyar kormány Ukrajna melletti kiállásáért tartottak a budapesti orosz nagykövetség előtt 2014. március 2-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Megjelentek a rendőrség által lezárt utcaszakaszon a Budapesten élő ukránok is, akik nemzeti zászlót feszítettek ki a követség előtti járdaszakaszon. A szervezők között volt olyan is, aki az ukrajnai konfliktus kiszélesedésének legelején is kifejezte tiltakozását. Rózsa Milán másodéves joghallgató szerdán az Andrássy út felől beugrott a nagykövetség kertjébe - mindkét kezét felsértették a hegyes vaskerítéselemek -, és elrohant a főbejárat előtt. A rendőrség határrendsértés és garázdaság miatt indított ellene eljárást.

Rózsa Milán most a vasárnapi demonstrációt szervezte. Az ő irányításával helyezték el az ukrajnai áldozatokra emlékeztető mécseseket a kövezetre, s ő volt az, aki felelt a demonstráció rendjéért, mely békésen zajlott. Csak egyszer hangzott fel a Tavárisi konyec! felkiáltás, de indulati éle ennek sem volt. Egy fiatal, szintén egyetemista hölgy saját készítésű táblát hozott magával, amelyen Putyin és Sztálin fél-fél arcát montírozta egybe, s azt írta rá: "Putyin! El a kezekkel Ukrajnától!"

Az egybegyűltek előtt Bajnai Gordon mondott beszédet, amelyben elmondta, hogy nem nézhetjük tétlenül, ami Ujrajnában történik. - Ukrajna nagyon nehéz helyzetben van - mondta Bajnai -, és ilyenkor elkél a szolidaritás. A szolidaritás hiányzott Magyarországnak az elmúlt száz évben, amikor megszálltak minket '19-ben, '44-ben, '45-ben, 1956-ban. 1968-ban mi voltunk a megszállók egyike, amiért bocsánatot kértünk. Ugyanezt várjuk mindenki mástól. De vajon ki lesz, aki bocsánatot kér Ukrajna megszállásáért?

Szomszédaink az elmúlt hetekben a saját demokráciájukért a saját korrupt elitjük ellen küzdöttek és hoztak demokratikus fordulatot az országnak, folytatta Bajnai, aki hozzátette, ezt az életüket áldozókért fejet hajtva szolidaritással fogadtuk. Most viszont külső agresszióval néz szembe Ukrajna, melynek területét idegen csapatok tapossák. - Ukrajna területi szuverenitása és függetlensége van veszélyben, jelentette ki Bajnai, ezért ki kell mondani nyíltan az orosz nagykövetség előtt, ezért követeljük, hogy az orosz csapatokat haladéktalanul vonják vissza Ukrajna területéről.

Bajnai szerint a kisebbségek válság idején súlyos helyzetbe kerülhetnek. Mi, magyarok megtanultuk a történelmünkből, hogy ilyenkor megnő a hajlam arra, hogy a hatalom a kisebbségek ellen forduljon. A Krím félszigeten is megnőtt a nacionalizmus veszélye. Ezért azt kérte az ukrán parlamenttől és kormánytól, hogy fokozottan figyeljen a kisebbségek jogaira. És ne korlátozza a magyarok nyelvhasználati jogát. Az Oroszországgal kapcsolatos konfliktus ne adjon okot sem az orosz, sem más kisebbségek elleni fellépésre.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Bajnai azt is kérte, legyen egyeztetés kormányzat és ellenzék, a civilek és a kormány között. A magyar kormány haladéktalanul álljon ki Ukrajna függetlensége mellett, Orbán Viktor álljon ki a NATO, az EU, az EBESZ szerepe mellett, a kormány hagyja abba a sunnyogást, józanul és higgadtan álljon ki a magyar kisebbség érdekei mellett, nem konfrontációt keresve, hanem támogatva az ukrán megújhodást.

Magyarország kormányának azt is meg kellene mutatnia, hogy áll a mi biztonságunk, jelentette ki Bajnai. - Hetek és hónapok óta keringenek olyan hírek, hogy a rezsihazugság érdekében kiürítik a gáztározókat. Tudnunk kellene, hogyha elzárják a gázcsapokat, akkor Magyarországnak hány hétre elegendő gáza marad a nemrég államosított gáztározókban. Világosan akarunk látni, követelte Bajnai, számoljanak el ebben a kérdésben pontosan.

Végül Bajnai arról is beszélt, ha már úgy alakult, hogy Magyarország 3700 milliárd eurós megállapodást kötött az oroszokkal Paksról, tekintsük úgy, hogy Magyarország kezében is van nyomásgyakorló eszköz Oroszország visszafogására. - Haladéktalanul kezdjen egyeztetni az ellenzékkel a kormány arról, hogy Paks ügyét is felhasználva figyelmeztesse Oroszországot: mindaddig, amíg katonák tapossák Ukrajna földjét, a paksi megállapodást felfüggesztettnek tekinti. A 3 ezer milliárdos orosz államkölcsönnel kapcsolatban mindenfajta tárgyalást azonnal függesszen fel a kormány. Megtanultuk az elmúlt száz évben azt, hogy akinek tartozunk sokszor eldönti azt is, hogy hová tartozunk – mondta.

Bajnai figyelmeztetett arra is, hogy a fejünk felett egy új hidegháború lebeg, újra leereszthetik a vasfüggönyt. - Akik újra kalapácsolják ezt, azokkal nem szabad egyezkedni. A magyar kormány évek óta azt készíti elő, hogy Magyországot visszavontassa az orosz érdekszférába. A kormány az országot olyan konfliktuszónába húzza, ami tartós veszélyt jelent. Április 6-án a választás arról is szól, hogy Magyarország szovjet utódállam lesz-e. Orbánisztán és a szabad, független, gyarapodó európai ország között lehet választani. A kérdés az, hogy továbbmegyünk-e azon az úton, amelyen 1990-ben elindultunk egy demokratikus ország megteremtésének reményével. Vagy belecsúszunk abba a csapdába, amelybe ukrán szomszédaink a korrupt politikai elit jóvoltából belecsúsztak. Tanuljunk a példájukból, legyünk velük szolidárisak, segítsünk nekik. Szabadságot, függetlenséget és békét Ukrajnának, szabadságot, demokráciát, európai jövőt Magyarországnak - fejezte be beszédét Bajnai Gordon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.