Bajnai Gordon köszönetet mondott a 'felelős többségnek'

A miniszterelnök üdvözli, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakának utolsó napján a képviselők megszavazták az adótörvények módosítását, a büntető törvénykönyv egyes rendelkezéseinek szigorítását, illetve a közteherviselés rendszerének átalakítását.

"Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az ország igazságosabban működjön, dinamikusabban fejlődhessen, a családok pedig nagyobb biztonságban tudják szeretteiket, értékeiket" - fogalmazott Bajnai Gordon kormányfő a szavazások után a kormányszóvivői iroda közleménye szerint.

A parlament utolsó ülésnapján a felelős többség kivétel nélkül elfogadta a legfontosabb válságkezelő intézkedéseket a nyugdíj- és szociális rendszer átalakításától az adómódosításokon át a büntető törvénykönyv módosításáig. "Ezzel lezárult a válságkezelés első, talán legnehezebb szakasza".

A közlemény hangsúlyozza, hogy Bajnai Gordon szerint további intézkedések kellenek ahhoz, hogy "ezeket az eredményeket megszilárdítsuk, előttünk van a 2010-es költségvetés elfogadása és fontos szerkezeti átalakítások szükségesek a közösségi közlekedés, vagy az önkormányzatok működésének területén".

A parlament hétfői ülésén megszavazott döntések arról szólnak, hogy nemcsak a rövid távú válságkezelésben, a veszélyek gyors elhárításában lépett a kormány az elmúlt hetekben, hanem egyúttal meg is alapozza a hosszú távú, fenntartható növekedést.

A közlemény ismertetése szerint Bajnai Gordon a szavazásokkal kapcsolatban elmondta: "köszönet illeti a parlament felelős többségét, hogy a rövid távú politikai célok elé helyezik az ország hosszú távú érdekeit, és a kormánnyal együtt arra koncentrálnak, hogy Magyarországot kivezessék a válságból."

A miniszterelnök szerint komoly munka vár az Országgyűlésre az őszi ülésszakban is, elsősorban a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban, "amely nem lehet választási költségvetés."

A parlament által hétfőn elfogadott, a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosítás szerint jövő évtől 5 millió forintig 17, afelett pedig 32 százalék lesz a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, az üdülési csekk és a meleg étkezési jegy után 25 százalékos adót kell fizetnie a munkaadónak. Emellett megadóztatják az ingatlannal rendelkező cég eladását, emelkedik a jövedéki adó, 30 százalék lesz az eva kulcsa.

Hétfőn azt is megszavazta a képviselők többsége, hogy a jövő évtől adót kell fizetni a nagyértékű lakás, hajó, repülő és személyautó után, az ingatlanadó háromkulcsos lesz.

Az Országgyűlés elfogadta a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvény módosítását is, illetve megszavazták, hogy a 2010. május elseje után születő gyerekeknél már csak kétéves korig jár a gyermekgondozási segély (gyes) az eddigi három év helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.