Bajnai együttműködést kér és felszólal

A Népszabadság megbízható forrásai szerint kedd este, a Bajnai Gordon Seregély utcai irodájában tartott megbeszélésen eldőlt: a volt miniszterelnök ott lesz a Szabad Sajtó úton október 23-án tartandó rendezvényen, és ott fel is szólal.

A Milla vezetősége csütörtök este az október 23-i rendezvény pontos menetrendjéről tárgyal, erről várhatóan pénteken adnak részletes tájékoztatást. Arról már korábban több médium is beszámolt: várhatóan Bajnai Gordon volt kormányfő is szónokként lép majd a színpadra, ezt azonban eddig egyetlen fél sem erősítette meg, és annak ellenére sem biztos, hogy kedd este megállapodtak erről – a Millában ugyanis olykor percről percre változik a helyzet.

Ha lesz beszéd, akkor a volt kormányfő nemcsak arról tesz bejelentést, hogy érzi és érti saját felelősségét, illetve feladatát a jelenlegi rendszer leváltásában, de kész is szerepet vállalni benne. Lapunk úgy tudja, Bajnai Gordon egyértelművé teszi: nem pozícióra, hanem feladatra jelentkezik, egyúttal arra kéri a demokratikus ellenzéki oldal szereplőit, hogy fogjanak össze az Orbán-rezsim leváltása és egy „jó kormányzással” újjáépített Magyarország megteremtése érdekében. Ehhez a volt kormányfő elengedhetetlennek tartja az MSZP-vel való együttműködést. Az elmúlt húsz év politikai teljesítményét illetően „differenciált rendszerkritikát” fog képviselni: nem ért egyet azzal, hogy – a korrekt kritika mellett – egy kalap alá kerüljön az elmúlt húsz-huszonkét év összes kormányzata. Éppen emiatt húzódott sokáig a Milla és Bajnai stábja közötti egyeztetés: a rendezvényt ugyanis eredetileg az elmúlt húsz év lezárása és a politikai elittel való leszámolás érdekében hirdették meg; Bajnai pedig egykori miniszterként és a szocialisták által támogatott kormányfőként része az elitnek.

„Pillanatnyilag Bajnai Gordon nem a politikában tevékenykedik, hanem egy civil alapítvány vezetője. Az elitnek része a múltban, de az elitváltás nyilvánvalóan nem úgy működik, hogy egyszer csak lefejezzük az elitet és a helyére teszünk egy másikat. Ez egy folyamat” – ezt Juhász Péter, a Milla egyik alapító-szervezője nyilatkozta a köztévé szerda reggeli műsorában a Népszabadság munkatársának arra a kérdésére: a Milla szerint Bajnai tagja-e a leváltani szánt politikai elitnek. Juhász ugyanitt leszögezte: az Orbán-kormány leváltásához nagyon sok szereplő szövetsége szükséges, ehhez „a Milla tudja hozni a tömegbázist, Bajnai Gordonéknál van a kormányzóképesség, de nagyon sok más szereplőből áll majd össze az a platform, ami le fogja váltani az Orbán-kormányt” – fogalmazott, hozzátéve: „Mi nem Bajnai Gordonban gondolkodunk, hanem egy nagyon széles társadalmi összefogásban, amely le tudja váltani az Orbán-kormányt. Az, hogy ennek ki lesz a vezetője, nem a mai nap eldöntendő kérdése. Először létre kell jöjjön ez az együttműködés, azok a szereplők pedig, akik ezt létrehozzák, fogják majd kiválasztani a saját vezetőjüket (…) Az ’Orbán-takarodj’ nem elég” – nyilatkozta Juhász Péter.

A Bajnai-stáb és a Milla közötti tárgyalássorozat hektikusságát az adta, hogy a civil szervezet „szárnyai” olykor egymásnak ellentmondó elvárásokat fogalmaztak meg. Az sohasem merült fel, hogy Bajnai nemkívánatos személy lenne, de egy – olykor többségbe kerülő – tömb inkább csak jövő tavasszal számolt volna vele, most pedig inkább egy jobbközép orientáltságú szónokot szeretett volna látni a Milla színpadán. Információink szerint így merült fel Sólyom László volt államfő neve, de a Milla állítólag el sem jutott érdemben hozzá; a volt köztársasági elnök ráadásul az aszófői beszéde után egyelőre nem kíván további rendszerkritikát megfogalmazni.

A tárgyalások során a Milla hol igent, hol pedig nemet mondott Bajnainak, végül kedd este véglegesítették egy személyes találkozón, hogy a volt kormányfő milyen feltételekkel léphet színpadra. Úgy tudjuk, a volt miniszterelnök elsősorban azt várja el, hogy az előtte fellépő szónokok „differenciált rendszerkritikával” éljenek – érdemben persze nem beleszólva abba, hogy ki miről beszéljen.

A pontos menetrendet most még nem tudni (és a szervezet gyakran változó belső erővonalait ismerve bármilyen változás elképzelhető), de „politikusabb lesz a felhozatal”, mint korábban. Várhatóan színpadra lép Grecsó Krisztián író (lapunk tárcaszerzője) és Tamás Gáspár Miklós is (egyelőre egyiküket sem értük utol, így szerepeltetésüket sem lehet biztosra venni), s felkérték Kaufer Virág volt LMP-s parlamenti képviselőt, aki jelenleg a párt Ökopolisz Alapítványának támogató programjait koordinálja. Ő állítólag még nem döntött arról, hogy vállalja-e a felkérést. Helyette/mellette Kukorelly Endre kaphat lehetőséget, ő is beleillik ugyanis abba a koncepcióba, hogy az LMP-t képviseljék ugyan a színpadon, de ne parlamenti politikus legyen az illető. Kukorellyt egyébként tudomásunk szerint még nem keresték meg az ügyben. Szintén a színpadra léphet a tomori cigánytelepről indult, oda később visszatérő és sikeres civilmozgalmat indító Siroki László is. A program utolsó harmadában pedig Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke és végül Bajnai Gordon léphet színpadra.

Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnökként a távozása előtti napokban a Gömböc nevű találmánnyal
2010. május 19. Bajnai Gordon leköszönő miniszterelnök a Gömböc nevű találmánnyal. Fotó: Szabó Bernadett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.