Bajnai közös fellépést sürget

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség arra kéri az ellenzéki erők vezetőit, hogy függesszék fel versengésüket, tegyék félre szakmai, illetve politikai nézetkülönbségeiket és kezdjenek haladéktalanul egyeztetést arról, hogyan tiltakoznak közösen az alaptörvény negyedik módosítása ellen, illetve hogyan védik meg az alkotmányosságot hazánkban.

A választási szövetség nevében Bajnai Gordon kedden személyesen hívta fel telefonon az összes jelentős ellenzéki erő vezetését, hogy az egyeztetésre invitálja őket – derül ki a szervezet közleményéből. Azt szeretnék, hogy együtt és ne egymással vetélkedve tiltakozzanak az alaptörvény negyedik módosítása, azaz a magyar alkotmányosság felszámolása ellen.

A pártszövetség vezetői levelükben utalnak arra: a 2014-es választások előtt egy esztendővel még érthető, hogy a változást akaró erők egymással versengő megoldási javaslatokat kívánnak adni a választóknak, és az is, hogy számos politikai és szakmai nézetkülönbség van közöttük. Fontos a különbségek felmutatása, a viták közös nevezőre hozása, és az egyes pártok támogatottságának növelése is annak érdekében, hogy majd az összefogás is erősebb legyen, amikor választani kell a rezsim és a korszakváltás programja között.

Van, amikor ideje van a vetélkedésnek és van, amikor ideje van az összefogásnak – fogalmaz a levél –, ám a magyar alkotmányosság sorsa egészen bizonyosan olyan ügy, amikor a vitákat fel kell függeszteni és együtt kell működnie nemcsak a lehetséges szövetségeseknek, de a riválisoknak is.

A közlemény szerint az elmúlt hónapokban a változást akaró erők összefogását szorgalmazó polgárok gyakran szembesülhettek azzal, hogy az ellenzéki politikusok között egyfajta kezdeményezés-verseny zajlik: az ellenzéki erők egymást kész tények elé állítva igyekeznek politikai felhívásokat megfogalmazni, tüntetéseket meghirdetni egyébként fontos ügyekben. Leszögezik: az alkotmányosság kérdése, a negyedik alaptörvény-módosítás fontosabb ügy annál, hogy most is így történjenek a dolgok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.