Bajnai: nem került szóba az Együtt és a PM egyesülése

Nem vetődött fel az Együtt-PM szövetséget alkotó két párt egyesülése - mondta el Bajnai Gordon pénteki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre.

Ha az Együtt-PM pártszövetségként indul a választáson, öt- helyett tízszázalékos parlamenti küszöböt kell elérnie. A Népszabadság pénteken azt írta: valószínűsíthető, hogy az MSZP és az Együtt-PM különlistás megállapodása a Párbeszéd Magyarországért párt megszűnését vagy beolvadását jelentheti.

Bajnai Gordon kérdésre válaszolva azt mondta: ilyen igény nem vetődött fel, a kérdés indokolatlan, mivel a tízszázalékos eredmény elérésénél sokkal ambiciózusabb céljaik vannak a választásokon.

Arra a kérdésre, hogy az Együtt-PM mikor nevezi meg mind a 31 egyéni választókerületi jelöltjét, úgy válaszolt: régiónként mutatják be őket a következő hetekben.

Az MTI kérdésére azt mondta, míg az egyéni jelöltek megnevezése sürgető - várhatóan szeptemberben megtörténik -, a listaállítást nem kell elkapkodni. A döntéshozatali eljárásról közölte: az Együtt-PM közös elnöksége tesz javaslatot, amit mindkét párt közgyűlésének jóvá kell hagynia. Jelezte még, hogy taglétszámuk jelentősen bővülni fog, miután a bíróság bejegyezte pártjukat, így jóvá tudják hagyni a felvételi kérelmeket.

Ugyancsak kérdésre válaszolva megerősítette: abban egyeztek meg a szocialistákkal, hogy ha az MSZP más pártokkal is választási megállapodást köt, azt saját listája és a 75 MSZP-s választókerület terhére teszi. Mesterházy Attila MSZP-elnök csütörtökön az InfoRádióban szintén arról beszélt: a szocialista párt korábban legfeljebb 35 egyéni választókerület átadásáról döntött, mivel ebből 31 az Együtt-PM-é lett, négyről és országos listás helyekről állapodhatnak meg másokkal, köztük a Demokratikus Koalícióval.

Bajnai Gordon elmondta, az MSZP egyéni jelöltjei között nincsenek számukra elfogadhatatlanok, a listaállítás pedig mindkét párt saját felelőssége.

Arra a kérdésre, hogy hogyan különböztetik meg magukat a többi ellenzéki párttól, úgy válaszolt: az Együtt-PM polgári Magyarországot szeretne, a törekvő emberek pártja, azoké, akik szeretnének jobbítani a sorsukon. Pártja hisz a szabályozott piacban, a mérsékelt közepet célozza és progresszív gondolatok alapján politizál - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.