Bajnai: Nem jött be a fényevés

Bajnai Gordon szerint a "fényevésnek megfelelő unortodox gazdaságpolitika" rosszabb helyzetbe sodorta Magyarországot, mint amilyenben 2010-ben volt. Az exkormányfő azt ígérte, hogy 2014-ben az örökös háborúskodás helyett elhozzák a békés építkezés korszakát. A Fidesz szerint Bajnai hazudik, mert Magyarország ma jobban teljesít.

Bajnai Gordon szerint Magyarország ma rosszabb helyzetben van, mint 2010-ben, de többre képes és jobbat érdemel. Az Együtt-PM szövetség vezetője a hét eseményeit értékelő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: bár Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti "győzelmi jelentése" szerint Magyarország jobban teljesít, valójában az ország minden hadszíntéren - az adósság, a megszorítások, a munkanélküliség és az Európai Unió ellen indított háborúban is - vesztésre áll.

Bajnai Gordon kifejtette: az államadósság 2000 milliárd forinttal több, mint 2010-ben, ráadásul a kormány elköltötte a 3000 ezer milliárd forintos magánnyugdíjvagyont. Ez fejenként összesen 500 ezer forintos adósságnövekedést jelent - fűzte hozzá. A volt miniszterelnök szerint az Orbán-kormány három év alatt 2650 milliárd forint megszorítást hajtott végre, azaz minden magyar emberre átlagosan 260 ezer forint többletteher jutott.

Bajnai Gordon kitért arra is, hogy a kormány által 2010-ben meghatározott növekedési pályához képest 4000 milliárd forinttal kisebb a GDP. "Ezt hozta a fényevésnek megfelelő unortodox gazdaságpolitika" - mondta. Hozzátette: közben 60 ezerről 230 ezerre nőtt a bajban lévő devizahitelesek száma, több a munkanélküli, a kormány pedig az ötödik alkotmánymódosítással kapitulál az Európai Unió előtt. Szerinte az unió elleni értelmetlen "hadjárat" kudarcát jelzi az is, hogy Magyarország 1500 milliárd forinttal kevesebb támogatást kap a következő hétéves költségvetési ciklusban.

A volt kormányfő bírálta azt is, hogy hírek szerint a kormány az értékbecslésben szereplőnél 150 milliárd forinttal többet készül fizetni a német E.ON magyarországi gázüzletágáért. "Magyarország hiába gürcöl (...), munkája eredményét újra és újra lenullázza a rossz kormányzás. (...) Magyarország rosszabb helyzetben van, de többre lenne képes és jobbat érdemel. 2014-ben az örökös háborúskodás helyett a békés építkezés korszakát hozzuk el" - összegzett.

A Fidesz közleményben reagált az elhangzottakra. Mint írják, Magyarország ma jobban teljesít, ezért Bajnai Gordon hazudik, amikor arról beszél, hogy az ország rosszabb helyzetben van, mint 2010-ben. A közlemény szerint a volt miniszterelnök értékelőjéből kimaradt, hogy ezen a héten kiderült, "ő maga elítélt bűnözőkkel közösen kampányol", és a hajdú-béteseken túl egy másik agrárcéget is csődbe vitt. Bajnai Gordon kormányzása idején csökkentek a fizetések és a nyugdíjak, ma nőnek, akkor rezsiemelés volt, most rezsicsökkentés - sorolták a közleményben. Azzal folytatták, hogy a volt miniszterelnök idején a mélybe zuhant a gazdaság, mára gazdasági fordulatot hajtott végre a kabinet, és míg Bajnai Gordon kormányzása alatt az "IMF-függőségben" volt az ország, "ma saját lábunkon állunk", továbbá az akkor megduplázódott munkanélküliséggel szemben ma csökken a munkanélküliség.

"Miközben a bukott baloldal ismét bűnözőkkel paktál le, és személyes hatalmi harcaival van elfoglalva, addig a kormány folytatja a rezsicsökkentést, további 11,1 százalékkal csökkentjük a gáz, a távhő, az áram árát" - írták, hozzátéve azt is, hogy folytatódik a kiskeresetű szülők adócsökkentése, a bajba jutott családok otthonmentése, a magyar vállalkozások pénzügyi megerősítése és a foglalkoztatottság növelése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.