Bajnai: Működik a hétköznapi megfélemlítések rendszere

A 2000-es évek eleje óta fokozatos ugyan a züllés a magyar demokráciában, de 2010-ig működtek a fékek és ellensúlyok – állítja Bajnai Gordon volt miniszterelnök, aki úgy véli: egy pár ezres nómenklatúra próbálja igazgatni az ország minden részét.

Bajnai Gordon szerint "működik a hétköznapi megfélemlítések rendszere", egy pár ezres nómenklatúra próbálja az ország minden részét igazgatni, és nem válogat az informális módszerekben. A volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke az index.hu-n olvasható interjúban arról is beszélt: elmaradt a 2006. őszi törvénytelenségekért felelős rendőri vezetők elszámoltatása.

Bajnai Gordon elmondta, sok szakember van, aki szívesen véleményezi anyagaikat vagy vesz részt azok előállításában, de nem szeretné, hogy "látsszon", mert attól tart, hogy "egzisztenciájában bántódás érné".

Kitért arra, hogy sok ismerőse van, vállalkozók, munkavállalók, akik nyilvánvaló üzeneteket kaptak, zsarolásnak vannak kitéve. Van, akitől "elvették, elkérték az üzletrészét", van, akinek a rokonságát tették ki az állásából, mert valami köze volt a politikához, van, akinek azt mondták, hogy veled nem szerződhetünk, mert ilyen-olyan ismerőseid vannak, ilyen-olyan üzleteid voltak - mondta.

A szocialista kormányt 2009 áprilisa és 2010 májusa között irányító politikus egy kérdésre válaszolva elismerte: a 2006. őszi események miatt van adóssága a balliberális koalíció szereplőinek. "A rendőrség képtelen volt elválasztani egymástól a tisztességes, demokratikus ellenzéki tüntetést, amit a Fidesz szervezett, a minden törvényt felrúgó, garázda elemektől. Minimum szakszerűtlenek voltak" - fogalmazott.

Bajnai Gordon szerint minden demokráciában előfordul, hogy a rendőrség túllép a hatáskörén, és törvénytelenül jár el, de ebben az esetben elmaradt ennek a kimondása, a felelős rendőri vezetők elszámoltatása, és a politikai felelősségvállalás. Ez számára is tanulság, hiszen - bár nem volt köze a történtekhez - ott volt a kormányzatban.

A korábbi miniszterelnök szerint ugyanakkor, bár a 2000-es évek eleje óta fokozatos a züllés a magyar demokráciában, 2010-ig működtek a fékek és ellensúlyok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.