Bajnai: maffiaállamszerűen osztják el a fejlesztési pénzeket

Magyarország első számú nemzeti érdeke, hogy ne veszítsen azokból az uniós forrásokból, amelyek alapvetően meghatározzák az ország jövőjét – közölte Bajnai Gordon volt miniszterelnök. Az Együtt2014-PM szövetség vezetője a szervezet székházában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a rossz kormányzás szimbóluma, amit az Orbán-kabinet az uniós források kapcsán folytat; az alkalmatlanságuk súlyosan károsítják Magyarország jövőjét.

Ezerötszáz milliárd forintot veszített az ország - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon, aki szerint ezt a tényt a Fidesz statisztikai paraván mögé bújtatja. A volt kormányfő szerint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János legutóbbi bejelentése az uniós források rossz felhasználásával kapcsolatban a nyílt beismerése volt annak, hogy a „nemzeti érdekeket súlyosan károsító kormányzás zajlik”. A volt miniszterelnök szerint Magyarország az uniós források felhasználásában mindenképpen rosszabbul teljesít. 

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy az általa vezetett kormányzati időszakban Magyarország a tagállamok közül elsőként nyújtotta be a fejlesztési tervét és elsőként írta ki a szükséges pályázatokat. A források lehívásában is az élmezőnyben voltunk: még 2010 első negyedévében is az első öt ország között voltunk a sikeres pályázatokat illetően; most nem vagyunk az első húszban sem.

Bajnai arra is emlékeztetett, hogy Magyarországon a napokban az Európai Bizottság a tizenöt fejlesztési területből tizenháromban felfüggesztette a kifizetéseket. Ez szerinte csakis súlyos szabálytalanságok, alkalmatlanság, vagy korrupció miatt történhetett meg. Az Együtt2014-PM vezetője szerint Lázár János azért beszélt minisztériumi „lustaságról”, mert „hozzá akarja szoktatni” az országot ahhoz, hogy öt-hatszáz milliárd forintnyi forrást is elbukhat, ezen felül pedig további százmilliárdos bírságot is kiszabhatnak ránk.

„A magyar emberek jövőjéből hatszázmilliárdot veszítünk azért, mert a kormány képtelen irányítani ezt a területet” - fogalmazott Bajnai. Az okok között a volt kormányfő többek között azt mondta: a kormány leállította 2010-ben egy évre a fejlesztési pályázatok kiírását és ezzel értékes időt veszített, szétverte a kapcsolódó intézményrendszert és a szakemberek helyére alkalmatlan pártkádereket ültetett. Bajnai emlékeztetett, hogy az ő kormányzati idejében a végrehajtást nem központosították, a döntéseket helyben, civilek bevonásával oldották meg. Most, szerinte éppen fordítva van: a döntések mind politikai alapon dőlnek el.

„Ami ma Magyarországon történik, az a jövő elpazarlása és felélése. A kormány a saját hatalmáért és nem az ország érdekeiért küzd” - fogalmazott a volt miniszterelnök.

Bajnai Gordon ezt követően arra kérte Lázár Jánost és Orbán Viktort, hogy „ott keressék a hibást, ahol van”. Vagyis ne a minisztériumoktól vonják meg a pénzeket büntetésből, hanem keressék és nevezzék meg az alkalmatlan minisztereket és államtitkárokat, majd váltsák le őket. „Azt büntessék, aki a felelős” - tette hozzá.

Bajnai azt is határozottan kérte a kormánytól, hogy „hozza vissza a szakértelmet a fejlesztéspolitikába is”, és állítsák helyre a rendszer tisztaságát. A volt kormányfő emlékeztetett rá, hogy 2010 előtt a fejlesztési pénzek elosztása kapcsán a bírálóbizottságokban civilek is ültek, a tagok névsora ismert volt, a pályázók pedig megismerhették a bírálatok tartalmát és szükség esetén fellebbezhettek a döntés ellen. „Ha ez a trafik-ügyben is így lett volna, ma nincs negyvenezer ember megélhetés nélkül a trafiklopás miatt. Aki így menedzselte a trafikpályázatokat, az most tízmillió magyar életét érintő pénzek gazdája” - fogalmazott Bajnai, hozzátéve: ebben az esetben is a fejétől bűzlik a hal, vagyis a végső döntést mindig Orbán Viktor hozza meg, így ezért a felelősség őt is terheli.

A HírTV újságírójának kérdésére válaszolva (miszerint épp a hírcsatorna hívta fel a figyelmet a korábbi kormányzati ciklusban fejlesztési pénzekkel való visszaélésekre) az Együtt2014-PM szövetség vezetője azt mondta: ahol ennyi pénz van, ott mindig lesz korrupciós próbálkozás. „Nem ez a kérdés, hanem az, hogy az állam ezeket a próbálkozásokat gátolja és bünteti, vagy maga szervezi annak működését” - fogalmazott.

Bajnai Gordon hozzátette: kormányzati időszakában minden bejelentést – így a HírTv által feltárt ügyeket is – kivizsgálták és szükség esetén megtették a jogi lépéseket is. Sőt, az előző ciklusban indult el a korrupcióellenes portál (AntiLop) is, amelyen névtelenül lehetett jelenteni a hasonló eseteket. „A Közgép és más cégek most olyan mértékben nyerik el a fejlesztési pénzeket, amely mindenképpen gyanúra ad okot. Az állam most maffiaállamszerűen szervezi, hogy a kormányhoz közeli kör gazdagodjon” - tette hozzá.

Bajnai Gordon további kérdésre válaszolva helyesnek tartotta, hogy a romagyilkosságok áldozatainak családjai anyagi kárpótlást kapnak. Az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy az ősz elejére, néhány héten belül le fognak zárulni a tárgyalások. „Személyi ambíciója nem lehet akadálya a kormányváltó koalíció létrejöttének” - fogalmazott.

A Népszabadság azon kérdésére, hogy milyen elosztási arányban állapodtak meg az MSZP-vel és a két szervezet ennek megfelelően milyen módon osztja el a 106 egyéni körzetet, Bajnai Gordon nem kívánt válaszolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.