Bajnai: Inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl

„Azokkal érdemes nekünk összefogni, akik korszakváltást, az Orbán-rezsimtől való megszabadulást és jó kormányzást szeretnének végre Magyarországon, akik készek arra, hogy minden mást hátrébb soroljanak” – nyilatkozta az ATV-nek Bajnai Gordon.

„Magyarországon úgy tűnik, mintha a rasszizmus elleni harcot nagyon sokszor ürügynek használnák. Tehát ebben az ügyben is mindenki ürügynek használta az alapbűncselekményt, a gyilkossági kísérletet, hiszen Bayer Zsolt ürügynek használta, hogy a cigányok ellen uszítson. Aztán úgy tűnik, hogy most mintha nem Bayer Zsolt ellen tüntettünk volna ott, hanem a Fidesz ellen” – nyilatkozta Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014 mozgalom alapítója a Bayer Zsolt publicisztikája miatt szervezett Fidesz-ellenes tüntetés kapcsán az ATV Szabad szemmel című műsorában.

A politikus szerint azért volt sikeres a tavaly októberi, antiszemitizmus elleni tüntetés, mert a demokratikus közép pártjai egységesen próbáltak kiállni egy nemzeti ügyben, amit a szélsőségek kiszorítása jelent. Most – érvelt Bajnai – „a végső célpont a Magyar Hírlap és Bayer Zsolt kellett volna, hogy legyen”.

Az Együtt 2014 társalapítója egyébként leszögezte, hogy a Fidesz azt ígérte, két héten belül rendet tesznek, ha 2010-ben hatalomra kerülnek. Két év is eltelt azóta, de a személyek elleni bűncselekmények száma radikálisan nőtt, hiszen 2009-ben körülbelül 7500 ilyen bűncselekményt regisztráltak, 2011-ben 13 ezret.

Tehát az ellenkezője történt az ígéreteknek, ami számára a Fidesz kormányzóképtelenségét mutatja, de nemcsak rendészeti, hanem gazdasági oldalról is. „A nyomort Magyarországon nem csökkentették, hanem súlyosan mélyítették az elmúlt években. Ezekről kevés szó esik. Helyette ilyen ostoba cikkek és arra ostoba reakciók jelennek meg” – fűzte hozzá Bajnai Gordon.

A politikus az Együtt 2014 pártalapítási szándékáról és az ellenzéki összefogás állásáról szólva megjegyezte: a Fidesz világossá tette, hogy egyesületek nem indulhatnak a választásokon. Ugyanakkor az MSZP küldött számukra egy levelet, amelyben leírta, hogy nem kíván beállni egy közös ellenzéki együttműködést jelentő zászló alá, hanem meg akarja tartani a saját önállóságát, és valamilyen koalíciós megállapodást akar kötni, más pártokkal együtt.

„Ebből logikusan következik, hogy ha mi képviselni akarjuk, amit mondtunk, hogy Magyarországon legyen egy korszakváltás, hogy szabaduljunk meg az Orbán-rezsimtől, és hogy ne menjünk vissza 2010 elé sem, akkor ehhez valamilyen módon kell, hogy tudjanak ránk szavazni azok, akik ezzel egyetértenek. Ehhez előbb-utóbb valamilyen pártot kell alapítanunk. Most csak itt tartunk” – indokolta Bajnai Gordon, hogy miért gondolkodnak a pártalapításon.

A jelenlegi tárgyalások formáját egyébként a politikus egyenesen alkalmatlannak nevezte arra, hogy a korszakváltást megalapozza, mert nagyon sok szervezet vesz részt benne. „Nem is baj egyébként, hogy ha az MSZP-hez ilyen-olyan módon kötődő szervezetek most egyeztetnek egymással, kialakul valami közös álláspont. Mi azt gondoljuk, hogy először a választókkal, a szakmai szervezetekkel, kamarákkal, szakszervezetekkel, civilekkel kell felépíteni egy programot, velük kell elfogadtatni. A koalíciókötés utolsóelőtti aktusa az, amikor a pártok saját ideálisnak gondolt programjukhoz képest egymással kompromisszumokat kötnek. Ez szerintem valamikor nyáron van” – fejtette ki Bajnai Gordon.

A volt kormányfő megjegyezte, hogy jelenleg azoknak, akik az MSZP által szervezett egyeztetéseken részt vesznek, „együtt nincs annyi választójuk, ami ahhoz kellene, hogy leváltsuk az Orbán-rezsimet, pedig ez a közös célunk”. Bajnai önkritikusan azt is hozzátette, hogy az Együtt 2014 mozgalommal együtt sincs, amely – mint ismeretes – nem vesz részt a szakpolitikai egyeztetéseken.

A politikus szerint hiába nagyon színes és vegyes az egymással egyeztető ellenzéki társaság, a bizonytalanok „nem látnak egyelőre biztosítékot arra, hogy bár nagyon szeretnék, hogy az Orbán-rezsim múljon el az ország életéből, de hogy utána nem kerülnek vissza ugyanazok a hibák, bűnök, amelyek 2010 előtt mérgezték a politikát Magyarországon”.

A politikus szerint minden pártnak a maga dolga, hogy a saját választóival elszámoljon, de nagyon sokszor ezek a választóvonalak a pártokon belül húzódnak azok között, akik mindenáron első helyre, a személyi ambícióik elé teszik az Orbán-rezsimtől való szabadulást és azok között, akik más érdekeket követnek.

„Azokkal érdemes nekünk összefogni, akik korszakváltást, az Orbán-rezsimtől való megszabadulást és jó kormányzást szeretnének végre Magyarországon, akik készek arra, hogy minden mást hátrébb soroljanak, mint ezt a célt. Dobó Istvánt idézhetném az Egri csillagokból, inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl” – emelte ki Bajnai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.