Bajnai: Idegenben kell győznünk

Országjárásra indul és megkezdi a pártokkal való egyeztetéseket is az Együtt 2014 Választói Mozgalom. Két és fél millió szavazóra hajtanak, hogy a Fidesz kisebbségből se zsarolhassa az új kormányt.

Nem párt, hanem választói mozgalom az Együtt 2014, ezért nem versenytársa, hanem szövetségese kíván lenni a változást akaró pártoknak. Erről Bajnai Gordon korábbi kormányfő, a bejegyzés alatt álló Haza és Haladás Egyesület vezetője beszélt a Millával és a Szolidaritással közösen tartott sajtótájékoztatóján. Bajnai az október 23-i Milla-tüntetésen meghirdetett – egyelőre három szervezetet tömörítő – Együtt 2014 terveit ismertette; céljuk több, mint az Orbán-kormány leváltása, mondta az exminiszterelnök: rezsimbontást, korszakváltást szeretnének elérni. Összesen 2,5 milliós szavazótáborra lesz szükség ahhoz, hogy "az életünket behálózó, megbénító rezsimet" le lehessen váltani, hogy ne zsarolhassa kisebbségből a leendő kormányt. Ehhez minden politikailag aktív, illetve aktiválható szavazó összefogására van szükség, ez pedig nem fog menni az 1,2 milliós támogatottságú MSZP nélkül – fogalmazott a szocialisták részvételére vonatkozó kérdésre válaszolva Bajnai Gordon. Mint kiderült, minél előbb tárgyalnának az együttműködésről az LMP-vel is: kérdésre válaszolva Juhász Péter, a bejegyzés alatt álló Milla Egyesület elnöke természetes szövetségesükként jellemezte a zöldpártot (amely részéről Jávor Benedek már kinyilvánította nyitottságát), mint az egyetlen olyan demokratikus pártot, amely korábban nem volt kormányzati szerepben. Kérdésre Juhász azt mondta, az LMP-vel még a novemberi (többek között az Együtt 2014-hez való esetleges csatlakozásról is határozó) kongresszus előtt egyeztetnének. Juhász Péter szintén kérdésre azt mondta: az MSZP-vel "még tisztázandó" a viszonyuk, ezért nem tud válaszolni arra, hogy mikor kezdeményeznek tárgyalást a szocialistákkal. A Demokratikus Koalícióval viszont jelenleg nincs dolguk, mivel Gyurcsány Ferenc a Millával nem szeretne közösködni. "Nem nálunk pattog a labda" - tette hozzá Juhász Péter.

Az Együtt 2014 együttműködési formáját Bajnai Gordon elmondása szerint szándékosan hagyták nyitva, "nem bizonytalanságból": egyrészt azért, mert akár hetente változnak a játékszabályok – köztük a választási jogszabályok –, "idegenben kell fociznunk és győznünk", másrészt azért, hogy az együttműködésben részt vevő szervezetek megőrizhessék identitásukat.

Bajnai Gordon közlése szerint tömegével csatlakoznának hozzájuk magánemberek különböző fórumokon, viszont a mozgalomnak csak szervezetek lehetnek tagjai, ráadásul a Haza és Haladás és a Milla is bejegyzés alatt áll, vagyis hozzájuk szervezetek sem csatlakozhatnak még. Ezért aláírásgyűjtő akciót indítanak, hogy a szimpatizánsok legalább szimbolikusan támogathassák célkitűzéseiket. A "választói összefogást támogató nyilatkozat" szerint az Együtt 2014 alapítói a nemzeti közösséget, a magántulajdon tiszteletét, a szolidaritást, a jogállamiságot és az Európa iránti elkötelezettséget tartják kiemelt értékeknek, e célok érdekében dolgozzák majd ki "egy új Magyarország megvalósításának programját". A nyilatkozatot Kónya Péter tájékoztatása szerint a Szolidaritás mintegy 30 város közterületein felállított standjain népszerűsíti majd országjáró akciójuk során.

A Medián felmérésével kapcsolatban – amely szerint egy hónappal a zászlóbontás után a teljes népességben 14 százalékon állnak – Bajnai azt mondta: egy mérés nem mérés, a tendenciákat kell nézni, azt viszont örömtelinek mondta, hogy a bizonytalanok 6 százalékos táborát sikerült aktivizálniuk. A Medián méréséből az is kiderült, hogy az Együtt 2014 tagsága a paletta bal oldalán, a Demokratikus Koalíciótól jobbra, a centrumhoz legközelebb álló LMP-től balra helyezkedik el. Arra a kérdésünkre, hogy ez összhangban áll-e a centrista törekvéseikkel, illetve hogyan próbálják a jobboldali szavazókat elérni, Bajnai Gordon azt felelte: egy új korszak nyitásához, a jogállamiság helyreállításához egy politikai oldal kevés, ezért a reménykedő baloldaliakra, csalódott jobboldaliakra és elárvult liberálisokra, változást akaró zöldekre egyaránt számítanak, mindenkire, akik normális országban szeretnének élni. A mérsékelt közép szavazóinak összefogására van szükség, tette hozzá, hogy az ország végre 'visszatérjen a normális fejlődés útjára", hogy a józan ész kormányozzon. A feladat tehát sokkal nagyobb a bal- és a jobboldal küzdelménél, vagy egy új pólus létrehozásánál – mondta lapunknak a volt miniszterelnök.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Az Együtt 2014 Választói Mozgalom alapítói, Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke, Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke
Az Együtt 2014 Választói Mozgalom alapítói, Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke, Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.