Bajnai: Az egykulcsos adó Orbánék legkártékonyabb intézkedése

Tízből nyolcan rosszul jártak az egykulcsos adó bevezetésével, és becslések szerint ötvenezer munkahely szűnt meg emiatt – állítja Bajnai Gordon volt kormányfő.

Aláírásgyűjtő akciót indított az Együtt-PM szövetség az egykulcsos adó eltörlése érdekében. Bajnai Gordon, a szövetség vezetője hétfői sajtótájékoztatóján a budapesti Széll Kálmán téren, ahol megkezdődött az aláírásgyűjtés, azt mondta: az egykulcsos adó az Orbán-kormány legkártékonyabb intézkedése, tízből nyolcan rosszul járnak vele, és becslésük szerint ötvenezer munkahely szűnt meg miatta.

A volt miniszterelnök elmondta: kormányzásának végén százezer forintos bruttó jövedelemből 75 ezer maradt a munkavállalóknál, ma viszont - az adójóváírás megszüntetése miatt - csak 65 ezer, miközben nőttek a vállalkozások terhei is.

Bajnai Gordon hozzátette: aláírásukkal a választók a kétkulcsos adórendszert és egy munkahelyteremtő gazdaságpolitikát támogathatnak.

A korábbi kormányfő hangsúlyozta, hogy a családi adókedvezményt megtartanák és a kisebb keresetűeknél szélesítenék is. Arról még nem döntöttek, hogy mekkora személyijövedelemadó-kulcsokat alkalmaznának.

Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke azt mondta: az egykulcsos adó elszegényedést hozott, a három vagy több gyermeket nevelő családoknál a szegénységi ráta a kétszeresére, majdnem 40 százalékra nőtt a kormányváltás óta.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM II. kerületi képviselőjelöltje elmondta: nem népszavazási vagy népi kezdeményezést, hanem politikai akciót indítottak, amelynek az is célja, hogy a költségvetés és az adótörvények parlamenti tárgyalásakor bemutassák a kormánytöbbségnek, milyen sokan ellenzik az egykulcsos adót.

Az aláírásokat egy hónapig gyűjtik országszerte, de főleg abban a 31 egyéni választókerületben, ahol az Együtt-PM állít jelöltet.

Bajnai Gordon szerint nem határozták meg, hány aláírással lennének elégedettek. Arra a kérdésre, hogy az akció mennyiben szolgálja az adatbázis-építést, úgy válaszolt: ez nem elsődleges céljuk, de aki kéri, hogy tartsák vele a kapcsolatot, azt a jövőben is megkeresik.

Bajnait kérdezték arról is, hogy miután pártja támogatásáról biztosította a Székelyek nagy menetelését, Kálmán C. György irodalomtörténész és Ara-Kovács Attila külpolitikai szakértő is otthagyta az Együtt-PM-et. A szövetség vezetője azt mondta: sajnálja elhatárolódásukat, de egyikük sem volt a párt tagja, Ara-Kovács Attila viszont valóban részt vett külpolitikai programjuk kidolgozásában. Bajnai a kritikájukat elhamarkodottnak minősítette.

A székelyek meneteléséről az Együtt-PM vezetője azt mondta: az erdélyi magyar politika - így az RMDSZ is - egységesen ott állt az autonómiatörekvést támogató rendezvény mögött. Hozzátette: a nemzetpolitikában is korszakváltást szeretnének, ami azt jelenti, hogy támogatják a helyi kezdeményezéseket, ahelyett, hogy Budapestről diktálnának a határon túl élőknek.

Jelezte ugyanakkor, semmiben nem ért egyet Bayer Zsolt újságíróval, aki a Békemenetek más szervezőivel együtt felszólalt a székelyek menetét támogató budapesti szimpátiatüntetésen. "Nem akarjuk, hogy a CÖF vagy más álszervezetek kisajátíthassák a nemzetet", miközben vannak célok, amelyekért együtt kell fellépni, ha minden másban élesben szemben állunk is - mondta.

Kudarcosnak minősítette a korábbi adórendszert a Fidesz-szóvivő

Bajnai Gordon egyértelműen adóemelést szeretne - a Fidesz szóvivője szerint erről szól a volt miniszterelnök által vezetett Együtt-PM szövetség hétfőn indított aláírásgyűjtő akciója.

Selmeczi Gabriella budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Bajnaiék visszaállítanák azt a kudarcos adórendszert, amely kormányzásuk alatt működött. 
Ezzel szemben a mostani egykulcsos, 16 százalékos adórendszernek köszönhetően idén 540 milliárd forinttal több maradt a munkavállalók zsebében - tette hozzá a Fidesz szóvivője -, jelezve: a családi adókedvezmény az elmúlt két évben további 360 milliárd forinttal többet hagyott a gyermekes családoknál. Ráadásul a családi adókedvezményt jövőre kiterjesztik, amivel elsősorban a kiskeresetű családok járnak majd jól - emlékeztetett.

Annak az adórendszernek az eltörlése, amihez Bajnai Gordon most aláírásokat gyűjt, automatikusan adóemelést jelentene, azaz a fizetések csökkenésével járna - hívta fel a figyelmet Selmeczi Gabriella.

A szóvivő reagált arra is, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) szerint a szerencsejáték-szervezéssel összefüggő törvények módosítására benyújtott kormánypárti javaslat egyértelművé teszi: a Fidesz a saját érdekeinek megfelelően osztja fel az ország különböző gazdasági területeit.

Varju László, a DK pártigazgatója arra a fideszes Puskás Imre és Ékes József által jegyzett előterjesztésre reagált, amelyik meghatározza a megbízható szerencsejáték-szervező fogalmát, illetve a nemzeti vagyonról szóló törvény, a koncessziós törvény, valamint a szerencsejáték-törvény vonatkozó részeinek módosításával megteremti azt a lehetőséget, hogy az ágazati miniszter pályázati eljárás mellőzésével is köthessen koncessziós szerződést.

Selmeczi Gabriella mindezzel kapcsolatban azt mondta, a kormánytöbbség azt szeretné elérni, hogy szigorú állami felügyelet mellett, pénzügyileg és rendészetileg is ellenőrzött körülmények között kaphasson engedélyt a működésre néhány kaszinó.

A Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején "olyan alakok, mint például Portik Tamás, vígan egész szórakoztatóbirodalmakat, játéktermeket tartottak fenn", és erős a gyanú, hogy ott mosták tisztára a pénzeket, amelyekből - szintén a gyanú szerint - szocialista zsebekbe is vándoroltak forintok - tette hozzá a szóvivő.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.