Bajnai: a válságkezeléskezelés idején is van közös felelősség

A kormányfő szerint a gazdasági válság kezelésének idején is szembe kell nézni a romakérdéssel és az erőszakszervezetek megjelenésével. A frakcióvezetők felszólalásaira reagálva úgy vélekedett: utóbbiak esetében nemcsak a kormány, hanem a politikusok példamutatása, megnyilvánulásai is iránymutatóak lehetnek, ezért ebben mindenkinek van felelőssége.

Bajnai Gordon szerint a gazdasági válság közepén nemcsak annak kezelésével, hanem a romakérdéssel és az erőszakszervezetek megjelenésével is szembe kell néznie a kormánynak. A parlamenti frakcióvezetők felszólalásaira reagálva a miniszterelnök úgy vélekedett: utóbbiak esetében nemcsak a kormány, hanem a politikusok példamutatása, megnyilvánulásai is iránymutatóak lehetnek, ezért ebben mindenkinek van felelőssége.

Bajnai Gordon Gusztos Péter (SZDSZ) felszólalása kapcsán kiemelte: a következő tíz év legfontosabb politikai feladata a romák integrációja. Kijelentette: szeretné, ha a politika világa megmutatná, hogy érti, mi a kötelessége Magyarország jövője szempontjából, és  megpróbálná ezt a lehetőséget és ezt a felelősséget a magyar társadalom többségi, illetve kisebbségi oldalán érvényesíteni. Mert - mint mondta - mindenkinek változnia kell, hogy ez a probléma megoldódhasson.

A miniszterelnök egyetértett azzal, hogy ki kell vizsgálni a Nemzetbiztonsági Hivatalnál a felelősség kérdését. Emlékeztetett arra, hogy a leköszönő miniszter elvégezte ezt a feladatot, készült egy anyag és a parlament folytatja az ügy vizsgálatát. "Teljes nyíltsággal állunk ez elé, hiszen már javaslatokat tettünk személyi és szervezeti konzekvenciák levonására". Az erőszakszervezetek megjelenéséről azt mondta: a kormány ebben már új magatartásformát képvisel, mivel látszik, hogy a parlamentben nem lehet elérni bizonyos törvények szigorítását.

Ezért azt várják a rendőrségtől, hogy "menjen el a falig", használja ki a törvényi lehetőségek maximumát, hogy senkinek ne legyen kételye abban, hogy Magyarország sem gyatrább demokrácia, mint az európai demokráciák többsége. Itt is fel lehet lépni a demokrácia ellenségeivel szemben a jog keretei között. A kormányfő úgy fogalmazott: meg kell akadályozni újabb erőszakszervezetek megjelenését, hogy Magyarország újra az a normális, békebeli demokrácia legyen, mint a rendszerváltást követő első évtizedben és az azt követő néhány évben volt.

Bajnai Gordon Navracsics Tibor (Fidesz) szavaira reagálva cáfolta, hogy Magyarország a legtöbb rangsorban az utolsó helyen áll. Példaként az államadósságról szóló listát említette. Magyarország "stabilabban áll a viharban", mint korábban - jelentette ki. Semjén Zsolt (KDNP) felszólalása kapcsán a kormányfő közölte: nem igaz, hogy "semmi nem épül Magyarországon". Felsorolása szerint most is épül többek közt 173 iskola és 1000 kilométernyi út. Bajnai Gordon felhívta a frakcióvezető figyelmét arra, hogy Kalocsa - ahol a választókerülete van - például hatmilliárd forintnyi fejlesztést nyert el.

A miniszterelnök megismételte, hogy sikeresnek tartja a magyar-szlovák kormányfői találkozót, mert a Szlovákiában élő magyarság helyzete jobb lehet ettől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.