Bajnai: a pártfinanszírozás a korrupció melegágya

Magyarország a régióban átlagosan korrupt ország, a változtatáshoz a korrupciós ügyeket bejelentők védelmét is meg kell teremteni - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök kedden, Budapesten.

A pártfinanszírozás a korrupció melegágya, de a törvény megváltoztatásához a képviselők kétharmadára van szükség, és tavaly májusban a legnagyobb ellenzéki párt kilépett a már előkészített megállapodásból - mondta kérdésre válaszolva Bajnai Gordon miniszterelnök, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) keddi rendezvényén Budapesten.

"Azzal az indokkal lépett ki az előkészített megállapodásból a legnagyobb ellenzéki párt, hogy az többe kerülne a választóknak" - tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint a választásra pártonként elkölthető 386 millió forint "a legnagyobb hazugság", de a kormánynak nincs kétharmados többsége ahhoz, hogy a pártfinanszírozási törvényen változtasson. Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy Magyarország a régióban átlagosan korrupt ország, a változtatáshoz sok - köztük az előbb említett - lépés mellett a korrupciós ügyeket bejelentők védelmét is meg kell teremteni.

A miniszterelnök két hete jelentette be, hogy a kormány újabb korrupcióellenes intézkedéseket javasol még az első félévben, és újra kezdeményezi a pártfinanszírozás átalakítását. Emlékeztetett: másfél éve elkészült az új pártfinanszírozási törvény, de mivel nem volt meg a kétharmados támogatása, nem lehetett változtatni a jelenlegi rossz és tarthatatlan rendszeren. Közölte: a kormány, együttműködve az őket támogató frakciókkal, és reményei szerint a parlament nagy többségével is, kezdeményezést tesz arra, hogy "öntsenek tiszta vizet a pohárba."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.