Bajnai: a magyar állam elárulta polgárait a vészkorszakban

A holokauszt nemzeti tragédia, a magyar állam elárulta a vészkorszakban halálba küldött polgárait - írta a holokauszt áldozatainak emléknapján Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője az MTI-nek is elküldött Facebook-bejegyzésében azt írta: hatszázezer odaveszett honfitársunkat, zsidókat, romákat és a törvények által zsidóvá tett polgárokat zömében magyarok jelentették fel, magyarok fogták le, magyarok lőtték a Dunába, vagy magyarok rakták őket az állami vasutak pontosan és fegyelmezetten közlekedő marhavagonjaira, amelyek a biztos pusztulásba szállították őket.

A magyar állam, amelynek lehetősége és feladata lett volna, hogy megvédje a polgárait, elárulta őket, azt mondta rájuk, hogy idegenek, hazaárulók, pedig fordítva állt a dolog: épp a hazájuk árulta el őket - tette hozzá.

Bajnai Gordon szerint a kormány ma sem a 70 évvel ezelőtt történtekkel való szembenézést segíti, inkább az alaptörvény preambulumában próbálja kitörölni a magyar történelemből ezeket az éveket, és olyan emlékművet készül állítani a Szabadság téren, amelyben összemosódik az áldozatok és a bűnösök emléke. Ez a történelemhamisítás - folytatta - azoknak az emlékét is meggyalázza, akik életük kockáztatásával próbálták menteni az áldozatokat: a magyar ellenállókét és embermentőkét.

Az Együtt-PM szerint ez ellentétes a nemzet érdekével, ezért a választások után - érdemi társadalmi vitát követően - olyan holokauszt-emlékművet kell emelni, amely méltó az áldozatok emlékéhez és szembenéz a nemzetre háruló felelősséggel is - olvasható a bejegyzésben. Az emlékműnek, a 70. évfordulónak és általában a magyar politikának azt kell közvetítenie minden magyarnak, hogy többé nem kell félnie senkinek, mert az állam megvédi minden polgárát - nemre, származásra és anyagi helyzetre való tekintet nélkül - közölte Bajnai Gordon.

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.