Bajnai: A Fidesz sem gondolja komolyan, hogy mindent visszacsinál

A több lapnak egyszerre adott interjújában a miniszterelnök kijelentette: nem fél a Fidesz kormányra kerülése utáni felelősségre vonástól: „Ha pedig bűncselekményről tudnak, tegyenek feljelentést. Most, azonnal. Miért gondolják, hogy a független bíróság előtt jobb pozícióban lesznek, ha egyszer kormányra kerülnek?"

Bajnai Gordon szerint a Fidesz sem gondolja komolyan, hogy hatalomra kerülése esetén visszacsinálja a kormány összes válságkezelő intézkedését, mert az összeomláshoz és államcsődhöz vezetne. Erről a miniszterelnök a Pannon Lapcsoport tagjainak, az Axel Springer által kiadott megyei napilapoknak, az Inform Média napilapjainak és a Szabad Földnek adott interjúiban beszélt, amelyek pénteken jelentek meg. A kormányfő a Pannon Lapoknak úgy fogalmazott: most, amikor végre - súlyos áldozatok árán - az ország rátért a felelős gazdálkodás útjára, nagy hiba lenne megint visszafordulni a felelőtlen költekezéshez. Ez játék a tűzzel - vélekedett. Közölte: a kormány számításai szerint mindaz, amire a Fidesz azt mondja, visszacsinálja, összességében a GDP hat százalékával növelné a hiányt, vagyis jövőre összesen ez már tíz százalékos lenne, ami egyenlő volna az összeomlással.

„Finanszírozhatatlanná válna az ország. Azt gondolom, ezt ők sem gondolják komolyan, ez csupán egyfajta kampányüzenet" - nyilatkozta.

Bajnai Gordon
Bajnai Gordon: „Finanszírozhatatlanná válna az ország. Azt gondolom, ezt ők sem gondolják komolyan, ez csupán egyfajta kampányüzenet" - nyilatkozta

A Szabad Földnek annyit fűzött hozzá, hogy bár a cselekvés felelőssége a kormányé, minden parlamenti párttól elvárható, hogy ne veszélyeztesse az ország megítélését, és egyensúlyát ilyen kiszólásokkal.

A Pannon Lapok azon kérdésére, tart-e a Fidesz fenyegetésétől, hogy hatalomra kerülve elszámoltatja az előző kormányokat és akár büntetőjogi felelősségre vonást is kezdeményez, azt válaszolta: teljesen tiszta a lelkiismerete. Szavai szerint egyébként is elég nagy baj lenne a demokráciával, ha egy kormánynak félelemmel kellene kormányoznia. „Ha pedig bűncselekményről tudnak, tegyenek feljelentést. Most, azonnal. Miért gondolják, hogy a független bíróság előtt jobb pozícióban lesznek, ha egyszer kormányra kerülnek?" - kérdezett vissza a kormányfő.

Szinte mindegyik interjúban szó van arról, hogy a kormány milyen lépéseket tervez romaügyben. Bajnai Gordon úgy látja: ezen a területen hosszú évek kitartó, egyfelé ható munkájára van szükség, amit azonnal el kell kezdeni, mert ez Magyarország egyik sorskérdése. Véleménye szerint már középtávon meg kell teremteni az integráció lehetőségét a roma közösség számára, mert ha ez nem sikerül, felborulhat a magyar társadalom és gazdaság.

„Hiszem, hogy a romakérdés megválaszolásához gazdasági válaszok is kellenek. Fontos aláhúzni, hogy a társadalmi és gazdasági integráció az érintettek számára lehetőség és kötelezettség is egyben. A társadalmi szolidaritás kötelesség azok iránt, akik nehéz helyzetben vannak. De számukra felelősség is, hiszen nekik is tenniük kell azért, hogy felemelkedjenek" - mondta a miniszterelnök.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.