'A háborúskodásra most nincs pénz'

Egy évre vállalja a válság kezelését, nem akar senki politikai vetélytársa lenni - mondta Bajnai Gordon kormányfőjelölt a parlamentben. Amíg van mögötte többség, szerinte a válságkezelő kormány jobb megoldás, mint az előrehozott választás. Tűzszünetet és nyitottságot ajánlott az ellenzéknek. A válságkezelés keserű piruláján nem lesz cukormáz - jegyezte meg.

Szorít az idő, szorít a válság - kezdte beszédét Bajnai Gordon kormányfőjelölt. Mint mondta, a konstruktív bizalmatlansági indítvány az az eszköz, amellyel a parlamenti többség a leggyorsabban pontot tehet a politikai válság végére. Elismerte, hogy szokatlan eszköz, de a világválság rendkívüli megoldásokat kényszerít ki.

Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc
Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc

"Nem szónoknak, hanem válságkezelőnek készülök" - fogalmazott. A válságkezelő kormány három lépést fog tartani a politikától, politikai hátsó szándék nélkül fogja tenni a dolgát. "Nem vagyok és egy év múlva sem leszek politikai vetélytársa senkinek" - jelentette ki.

Bajnai azt mondta: abban hisz, hogy amíg a válságkezelő programhoz biztosítható a parlamenti többség, addig a válságkezelő kormány jobb megoldás Magyarországnak, mint az előrehozott választás.

Még a héten összeül a válságkezelő kormány

A miniszterelnök-jelölt kiemelte, hogy még a héten bemutatja válságkezelő programját, amelyet jelenleg csak a szocialisták és szabaddemokraták támogatnak, pedig jobbak volnának a válságkezelés esélyei, ha az ellenzék is támogatná azt.

"Ez a közös nekirugaszkodás egyelőre nem jellemzi a magyar politikát" - fogalmazott, szerinte a választók ezért is bizalmatlanok a parlamenttel. Szerinte az emberek sosem előrehozott választásokat vagy konstruktív bizalmatlansági indítványt akarnak, hanem hatékony válságkezelést.

Bajnai tűzszüntetet ajánlott a pártoknak

Bajnai tűzszünetet ajánlott a pártoknak, mert "a háborúskodásra most nincs pénze az országnak". Mint mondta, ez nem puszta udvariasság, számít az MDF válságkezelő javaslataira is. Ajtóm nyitva áll, "nincs az a személyemet érő támadás, amely azt becsukatná velem, a személyem másodlagos, a válságkezelés az első".

Az új kormány még a héten ülést tart, és bemutatja programját a nyilvánosságnak. "Egy év, egy kormány, egy forint" - mondta Bajnai, utalva arra, hogy csak egy évre vállalja, és csak a válságot akarja kezelni kormánya. Bejelentette, hogy miniszterei 15 százalékkal kevesebbet fognak keresni, mint elődeik.

Nem lesz cukormáz a keserű pirulán

Senkiben sem akarok csalfa reményeket kelteni - mondta, a válságkezelés keserű piruláin (mint a 13. havi nyugdíj megszüntetése, a kétévre szóló családipótlék-befagyasztás) nem lesz cukormáz, vagyis a válságkezelés eddig nem ismert elemei sem jelentenek osztogatást és jóléti intézkedéseket. Ráadásul hatásaik is csak középtávon, áttételesen éreztetik majd a hatásukat, nem egyik napról a másikra.

Bajnai szerint a vert helyzetből úgy lehet élmezőnybe kerülni, ha csökkentik az állam kiadásait, a gazdaságfejlesztés középpontjába a munkát helyezik, amelyre az állam "elviselhető és ésszerű terheket ró".

Lendvai a Fideszt ostorozta

Nem a ciklus közepéni kormányalakítás a példátlan, hanem a miniszterelnök-jelöltek meghurcolása - mondta regálásában Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, aki hosszasan bírálta (meg nem nevezve) a Fideszt, amiért ez ellen nem emelt szót. Úgy vélte, Bajnai kabinetjének gyorsabban és nagyobbat kell lépnie, az irányokat jól jelölte ki a most leköszönő kormány. A pártelnök szerint nem lehet elvitatni az ország valóságos teljesítményét, a konvergenciaprogramot, az autópálya-építéseket, a társadalombiztosítás és az oktatás reformját, a feketegazdaság elleni harcot. Lendvai az ellenzéktől azt kérte: ne vívják a régi csatát, mert akkor az országot teszik csatatérré.

A Fidesz és a KDNP kitart az előrehozott választások mellett

Miért van itt, ha nincs politikai ambíciója? - tette fel a kérdést Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője Bajnai Gordon kormányfőjelöltnek. Szerinte csak az előrehozott választás megoldás, a Bajnai-féle kormányalakítás csak haladék, agónia. Semjén Zsolt KDNP-elnök felolvasta a Civil Összefogás Fórum petícióját. Harrach Péter szerint Gyurcsány államférfi is lehetett volna, Bajnai ábrázata pedig olyan, mint egy cserkészfiúé. Bővebben >>>

Fodor konstruktív partnerséget ajánl Bajnainak

Amíg ez a kormány reformprogramot képvisel, addig számíthat az SZDSZ támogatására - ígérte Bajnaiéknak Fodor Gábor SZDSZ-elnök. Nem kívánnak koalíciót kötni, tette hozzá; az új kormánynak konstruktív partnerséget ajánlnak, a következő választásokig. Fodor megfogalmazása szerint sok legitim, komoly érv szól az előre hozott választás mellett is, és a döntés az SZDSZ számára is nagyon komoly dilemmát jelentett - gyakorlatilag egy hajszálon múlt.

A döntő szempont - mármint a szakértői kormány támogatása mellett - az időtényező volt. Fodor megismételte, hogy az előre hozott választás több hónap kiesést, cselekvőképtelenséget jelentene, amit az ország nem engedhet meg magának. Nem csak az előre hozott választásokhoz kell bátorság - hanem a szakértői, válságkezelési kormány támogatásához is, jegyezte meg a liberális párt vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.