Bajnai: azért nem kapunk pénzt az uniótól, mert félnek, hogy lenyúlják

Sok erről a bürokratikus szöveg és az európai blabla, de mondjuk ki nyíltan: az unió azért nem fizet Magyarországnak, mert attól fél, hogy nálunk ellopják az adófizetők pénzét – mondta Bajnai Gordon Debrecenben, miután utazott egyet az új 2-es villamoson.
Magyarország települései közül Debrecen az egyik legnagyobb nyertese az európai uniós csatlakozásnak, ám a debrecenieknek most aggódniuk kell: az Orbán-kormány tevékenységének következtében ugyanis leálltak az uniós fejlesztések az országban – mondta Bajnai Gordon volt kormányfő, az Együtt-PM vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján Debrecenben.

A politikus így fogalmazott: az uniós támogatásoknak köszönhetően Debrecenben megújult az egész belváros, a kórház, az egyetem, beköltözött a biotechnológiai ipar, és igaz, hogy csak kétéves késéssel, de ideért a 2-es villamosvonal is.

Szerinte a debreceniek a mindennapokban is megtapasztalták az EU-s fejlesztések lehetőségét, ám ezek a pénzek most veszni látszanak, s ezért az Orbán-kormány a felelős. Mint mondta, nem a lehívást, hanem a lenyúlást tartották szem előtt, ezért van veszélyben 1500 milliárd forint kifizetése.

– Sok erről a bürokratikus szöveg és az európai blabla, de mondjuk ki nyíltan: az Európai Unió azért nem fizet Magyarországnak, mert fél, hogy ellopják az európai uniós adófizetők pénzét Magyarországon. Attól félnek, hogy a kormány aktív segédletével a kormányhoz közel álló nagyvállalkozók lenyúlják a pénzeket – közölte Bajnai Gordon.

Szerinte az Orbán-kormány nem a magyarok szabadságáért harcol Brüsszelben, hanem a lenyúlás lehetőségéért, ezért jut Magyarországnak, s azon belül Debrecennek kevesebb pénz.

Kérdésünkre, miszerint az Együtt-PM-nek milyen konkrét technikai javaslatai vannak az uniós pénzek jelenlegi lehívási rendszerének átalakítására, Bajnai Gordon azt válaszolta: miniszterként korábban ő maga vezette be azt a szabályt, hogy minden egyes bíráló bizottságban civil képviselőnek kell ülnie, s minden pályázat-elbírálási jegyzőkönyvet fel kell tenni az internetre, hogy bárki megtekinthesse, kik döntöttek és hogyan döntöttek a pénzek elosztásáról. Hozzáfűzte: a korábbi kormányhoz kötődik az anti-lop portál létrehozása is, ahol az esetleges visszaéléseket lehet bejelenteni.

Bajnai azt mondta: ezt a rendszert az Orbán-kormány javarészt szétverte, a mostani szabályozás átláthatatlan, többek között ez a problémája Brüsszelnek is.

A volt kormányfő újságírói kérdésre ismét közölte: nem áll szándékában Brüsszelben politizálnia képviselőként, így az európai választási eredmények ismeretében dönt arról az Együtt-PM vezetése, hogy ki "örökli" majd a mandátumát. Kérdésre válaszolva újra cáfolta azt a híresztelést, hogy ambicionálja a budapesti főpolgármesteri posztot.

Szóba került Sneider Tamás jobbikos parlamenti alelnök és Molnár Zsolt szocialista képviselő neve is. Velük kapcsolatban Bajnai kijelentette: szégyenletes, hogy a volt egri szkinhedvezér ilyen magas parlamenti pozíciót kapott, szégyen azokra nézve, akik megszavazták, szégyen Orbánra és kormányára, s az eset minősíti az LMP-t is, amely tartózkodott a szavazáskor.

Hozzátette: az Együtt-PM számára ebben az ügyben nincsen kettős mérce, így szerinte Molnárnak az eddigeknél megnyugtatóbb és világosabb választ kell adnia.

A sajtótájékoztatón a Magyar Nemzet tudósítója többek közt megkérdezte, hogy mennyi pénzt kapott Bajnai alapítványa Soros Györgytől, mire a politikus közölte: ebben a kérdésben a Magyar Nemzet tudatosan hazudott, szó sincs arról, hogy Sorostól kaptak volna egymilliárd forintot. Hozzátette: a sajtópert ebben az ügyben is meg fogják nyerni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.