Bajban az MDF - első fokon mégsincs budapesti listája

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik "első fokon" közösen utasította el az MDF budapesti listáját a Fővárosi Választási Bizottság esti ülésén - értesült a NOL.

Egyelőre hivatalosan "első fokon" nincsen budapesti listája az MDF-nek, a Fővárosi Választási Bizottság ülésén ugyanis a Fidesz, az MSZP és a Jobbik delegáltja az Fővárosi Választási Bizottsság szerda esti ülésén 3:2 arányban úgy szavazott, hogy nincs meg a 8 "tisztán" MDF-es jelölt a fővárosban, miután Csapody Miklós visszalépett a képviselő-jelöltségtől. A listához pedig minimum nyolc jelölt kell.

Minderről Kajdi József tájékoztatta munkatársunkat, aki az MDF-et képviselve vett részt a választási bizottság ülésén. Elmondása szerint amikor az Országos Választási Iroda részéről hivatalosan bejelenették, hogy az MDF listaállítása Budapesten a törvényeknek megfelelően történt, a Fidesz-delegált, Szalay Tamás vitatta ezt, mondván, hogy Csapody Miklós visszalépésével nincs meg a 8 képviselő-jelölt.

Azt is vitatta, hogy Slosár Gábor és Király Zoltán MDF-es jelöltek lennének hivatalosan, vagyis Csapody Miklós nélkül is 9 "tisztán" MDF-es képviselő-jelölt lenne. Ezt követően szavazásra bocsátották a kérdést, és a Fidesz, a Jobbik és az MSZP leszavazta " a "szakmai résztvevőket". Azaz azt, hogy az MDF törvényesen állíthatott budapesti listát.

Kajdi: "ezer százalék", hogy lesz MDF-lista

Kajdi József a NOL-nak megjegyezte: az ülés elején Szalay Tamás kapott egy telefont, s hallani lehetett, hogy azt mondja: "tudom, mi az ukáz".

Hogy a Fidesz-delegált magánbeszélgetése mire volt válasz, azt nem tudni.

Az MDF viszont az első fokú döntés ellen az Országos Választási Bizottsághoz fordul jogorvoslatért. Kajdi József szerint "ezer százalék", hogy az OVB felülbírálja a Fővárosi Választási Bizottság döntését és az MDF-nek lesz budapesti listája, melyet Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt vezet.

Az FVB megmagyarázza

A Fővárosi Választási Bizottság azért utasította vissza az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét, mert a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma sem a lista bejelentésekor, sem az FVB döntésekor nem állt a szükséges számban rendelkezésre - derül ki az FVB szerda este hozott határozatából.

Az FVB határozatának indoklásában emlékeztetett rá: az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a fővárosban 8 egyéni választókerületben kell egyéni jelöltet állítani a területi lista állításához.

Az MDF listájának bejelentésekor igazolásokat (határozatokat) csatolt azon fővárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoktól (a 2., 7., 10., 14., 15., 24., 25., 29. számútól, összesen nyolcat), ahol egyéni jelöltjét nyilvántartásba vették.

Az FVB keddi ülésén a rendelkezésre álló iratokból azonban megállapította, hogy a 15. számú országgyűlési egyéni választókerületben jelöltként nyilvántartásba vett Csapody Miklós írásbeli nyilatkozatában a jelöléséről március 24-én lemondott. Ebből következően az FVB rendelkezésére csak hét olyan igazolás áll, amelyet a területi listaállítás kapcsán figyelembe vehet - írta indoklásában az FVB.

Az FVB felhívta a figyelmet arra, hogy Slosár Gábor (18. oevk) és Király Zoltán (4. oevk) nyilvántartásba vételére március 22-én 16 órát követően (az FVB március 22-i, 19 órai kezdetű ülésén), tehát a listaállítási határidő (azaz március 19-e 16 óra) lejárta után került sor.

A határidő lejártakor tehát ezen személyek még nem voltak jelöltek, ezért őket a törvényi feltételek teljesítésének vizsgálata során a szükséges 8 egyéni országgyűlési jelölthöz az FVB nem tudta hozzászámítani - olvasható a határozatban.

Az FVB rámutatott arra is, hogy az MDF-lista bejelentésének időpontjában két egyéni jelölt (Pusztai  Erzsébet, 2. oevk és Csapody Miklós, 15. oevk) nyilvántartásba vétele még nem volt jogerős, és jelenleg sem jogerős még három MDF-es jelölt (Pusztai  Erzsébet, Király Zoltán és Slosár Gábor) nyilvántartásba vétele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.