Bajban a hevesi cégtemető munkatársai

Megbecsülni is nehéz, hány munkavállaló sorsa lett bizonytalan Heves megyében a szeptember elején leleplezett, cégtemetőként funkcionált bűnszervezet miatt. Mivel munkáltatójuk bankszámláját is zárolta a rendőrség, vélhetően fizetést sem kapnak októberben.

Egy gyöngyösi cégnél dolgozó buszsofőr 71 munkatársa nevében írt levelet a heol.hu szerkesztőségének, amelyben közölte: ő és kollégái abban a hiszemben írták alá a munkaszerződésüket, hogy úgy tudták, utánuk a járulékukat, adójukat befizetik. Ezeket a pénzeket tőlük le is vonták. De nem csak a most elveszettnek látszó, olykor többéves munkavállalói jogviszony miatt érzik reménytelennek a helyzetüket, hanem azért is, mert a razziát követően már szeptemberben esedékes fizetésüket sem kapták meg.

Ezekben a napokban még dolgoznak, de nem tudják meddig. A cég járműveiből ugyanis hamarosan elfogy az üzemagyag, tankolni pedig nem tudnak majd, hiszen a munkaadójuk bankszámláját zárolták a nyomozás miatt. Reménykedni sem mernek abban, hogy októberben megkapják a fizetésüket. Nincsenek információik és nagyon borúsnak látják a jövőt.

A hírportál megkérdezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vezetőjét, akitől megtudták, hogy a nyomozással párhuzamosan zajló adóhiány-vizsgálat során valamennyi  érintett munkavállalóval felveszik majd a kapcsolatot. A megyei kormányhivatal munkaügyi felügyelőségének vezetője pedig arra biztatja a most nehéz helyzetben lévő munkavállalókat, hogy minél előbb forduljanak segítségért a hatósághoz. Azt ma még senki nem tudja megmondani mekkorára duzzad a károsultak tábora. A létszám folyamatosan bővül.

A rendőrség, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal példátlanul súlyos gazdasági bűncselekményt leplezett le az utóbbi idők legnagyobb szabású közös országos akciójában szeptember első napjaiban. Balázs Zsolt pénzügyőr őrnagy a rajtaütést a magyar kriminalisztika egyik legnagyobb akciójának nevezte akkor. Száz millió forintnyi készpénzt, például eurót és dollárt foglaltak le, továbbá 16 ingatlant, 80 személyautót, valamint zároltak legalább 200 bankszámlát. A lefülelt csalókkal azonban úgy  tűnik, hogy a cégeiknél dolgozó munkavállalók is nagy bajba kerültek. Egyikük, Fazekas Jenő elmondta, hogy ugyan az akciót követően, szeptember ötödikén hivatalosan is bejelentették foglalkoztatóik őt és munkatársait, de mivel a nyomozás miatt az ő munkaadójuk bankszámláját is zárolták, fizetésben nem nagyon reménykedhetnek, sőt napokon belül dolgozni sem tudnak majd tovább, hiszen kifogy az üzemagyag az autóbuszokból, tankolni sem tudnak majd miből. Ezzel pedig a szerződéses partnereiket is kár éri majd.

– Már a szeptember elején esedékes fizetésünket sem kaptuk meg, és reményünk sincs rá, hogy az októberit megkapjuk. Olyan, mintha kollektív bűnösség elvét alkalmaznák, pedig mi egytől egyik erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező, tisztességes, becsületes sofőrök vagyunk. Mi nem tudtuk arról, sem, hogy nem vagyunk bejelentve. Tőlünk adót, járulékot vontak és most azt a pénzt sem kapjuk meg, amiért megdolgoztunk – kesergett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.