Bajba kerülhetnek a patikák

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint nehéz helyzetbe kerülhetnek a patikák egy ősszel életbe lépő rendeletmódosítás miatt, ezért a szövetség javaslatokat tett az illetékeseknek - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

A módosítás értelmében a gyógyszertárak szaklétszámát 2013 szeptemberétől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a patikában befogadott vények száma határozza meg. Az új szabályozásnak megfelelően - amely öt külön kategóriába sorolja a gyógyszertárakat nyitvatartási idejük alapján - a patikák heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, míg heti 67 óra felett már négy gyógyszerészt és emellett négy szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni. Ha a beváltott vények száma meghaladja a havi kétezret, akkor kétezer vényenként további egy gyógyszerész vagy szakasszisztens foglalkoztatására kötelezik a patikát.

A HGYSZ szerint a forráshiánnyal küzdő gyógyszertárak helyzetét nehezíteni fogja a kötelező létszámnövekedés, mert a megnövekedett bérköltséget a beszerzésre biztosított forrásból kell majd fedezniük, ami az ellátás biztonságát és hatékonyságát veszélyeztetheti majd. Úgy vélik, az új szabályozás elsősorban a kis- és közepes méretű patikákat fogja hátrányosan érinteni.

A szövetség a nyitva tartás és szaklétszám aránytalanágának feloldására azt javasolja, hogy a létszámminimum meghatározásakor különböztessék meg a kisebb és nagyobb forgalmú gyógyszertárakat. A HGYSZ a rendeletben szereplő öt nyitvatartási kategória helyett csak hármat javasol és kevesebb munkatársi létszámmal. A heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerész, heti 60 óra alatt két gyógyszerész és két szakasszisztens, heti 60 óra felett pedig három gyógyszerész és három szakasszisztens alkalmazását javasolja.

Továbbá bértábla bevezetését tartja kívánatosnak abban az esetben, ha a gyógyszertáraknak e rendelet alapján kell meghatározniuk a szaklétszámukat, és szükségtelennek tartja a receptszám alapján meghatározott létszámnövelést is. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége a rendelet bevezetését is kitolná egy évvel, mert - mint írják - egy ekkora átrendeződés hosszabb felkészülési időt igényel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.